Agris.cz - agrární portál

Světové ceny potravin v červnu kvůli cukru stouply o procento

7. 7. 2011 | ČTK

Světové ceny potravin v červnu stouply v průměru o zhruba jedno procento a vymazaly květnový pokles. Obiloviny sice dál zlevňovaly, výrazně však zdražil cukr, sdělila dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). FAO rovněž dál zvýšila svůj odhad letošní produkce obilnin na další rekord.

Index světových cen potravin FAO se v červnu zvýšil na 234 bodů z revidované květnové úrovně 231 bodů.

Ukazatel v důsledku rostoucích cen obilí a dalších komodit vystoupil v únoru na 238 bodů, což byla rekordní hodnota v jeho více než 30leté historii. V meziročním srovnání je index, který zahrnuje obilniny, olejniny, mléko, maso a cukr, vyšší o zhruba 40 procent.

FAO zvýšila odhad globální produkce obilnin v sezoně 2011/12 proti předešlé prognóze ze 22. června o 11 milionů tun na 2,313 miliardy tun. To by bylo 3,3 procenta nad loňskou úrovní.

Loni produkce obilnin ve světě klesla o jedno procento. To spolu se zákazy vývozu ze zemí jako Rusko přispělo k prudkému růstu cen ve druhé polovině loňského roku a v prvních dvou měsících letoška.


Zdroj: ČTK, 7. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 14:15