Agris.cz - agrární portál

Začátek žní ve Zlínském kraji zbrzdily lijáky a lokální záplavy

7. 7. 2011 | ČTK

Začátek žní ve Zlínském kraji zbrzdily prudké lijáky a lokální záplavy z konce uplynulého týdne. Zatímco v předchozích letech někteří farmáři nejranější obilovinu, ozimý ječmen, v tuto dobu už sklízeli, letos do polí zatím nevyjeli. ČTK to dnes řekl předseda Agrární komory Zlínského kraje Josef Radílek.

"Podle mých informací zemědělci do polí vyjedou nejdříve na konci tohoto týdne, spíše na začátku příštího týdne. Zahájení prací zbrzdilo deštivé počasí," uvedl Radílek s tím, že letos farmáři oseli přibližně stejně velkou plochu jako loni. Podle informací Českého statistického úřadu to bylo takřka 57.000 hektarů.

Jaké budou letošní průměrné výnosy, Radílek zatím předpovídat nechtěl. "V současné době nemám informace o tom, že by deště nějak významně pole poškodily. Monitoring budeme provádět příští týden v úterý," poznamenal.

Podle ČSÚ loni průměrný hektarový výnos z obilovin činil 5,14 tuny, což bylo méně než v předchozích dvou letech. Vyjma pšenice jarní, kde výnosy byly vyšší, výnosy klesly u všech komodit. Sklizeň ovlivnily zejména jarní vytrvalé deště a lokální záplavy, což se podepsalo i na nižší kvalitě potravinářské pšenice a sladovnického ječmene. Pokles výnosů zemědělcům částečně kompenzovaly příznivé výkupní ceny.


Zdroj: ČTK, 7. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 00:51