Agris.cz - agrární portál

AK: Povinné značení původu by mohlo zvýšit spotřebu českého masa

8. 7. 2011 | ČTK

Nová směrnice Evropské unie, která nařizuje značit původ prodávaného čerstvého masa, by mohla zvýšit spotřebu masa pocházejícího z tuzemských chovů a pomoci tak českým farmářům. Shodují se na tom zástupci Agrární komory i zpracovatelů masa. Novou směrnici ve středu schválil Evropský parlament, přičemž chystané změny se týkají rovněž uvádění podrobných informací o výživné hodnotě na obalech potravin.

"Agrární komora už dlouhou dobu poukazuje na nekontrolovaný dovoz masa ne zrovna košer původu. Toto (nová směrnice) je jedno z opatření, které může výrazným způsobem pročistit tuzemský trh," řekl dnes ČTK viceprezident AK Jindřich Šnejdrla. Za pozitivní považuje to, že zákazníci si budou moci přímo v obchodech zjistit, z jakých chovů nabízené maso pochází. Zemědělci si už delší dobu stěžují hlavně na rychle rostoucí dovoz levnějšího drůbežího a vepřového masa ze zahraničí. "Občané nyní budou mít na výběr, jestli si vezmou německé, rakouské nebo české maso. My věříme tomu, že zákazníci budou dávat přednost masu, které bylo vyrobeno v ČR," podotkl Šnejdrla.

Podobně hodnotí dopad nové směrnice EU na tuzemský trh a chování zákazníků také předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. "Myslím si, že lidé budou zřejmě více vyhledávat maso označené českou značkou, což může posílit spotřebu vepřového z tuzemských chovů," míní Kloud, který ale zároveň upozornil, že důležitým faktorem bude i nadále cena masa. "Jsem přesvědčen, že rozhodování bude hodně souviset s cenou. Kdyby české maso mělo být o deset korun dražší, tak si nejsem jistý, že vyhraje. Určitě to (směrnice EU) ale podpoří spotřebu českého masa," dodal.

Kvůli nemoci BSE je dosud povinně značen původ hovězího masa a nově tyto informace budou muset být uváděny také u drůbežího, vepřového, skopového a jehněčího masa. "Když jsme se naučili značit hovězího maso, tak se naučíme značit i to ostatní," uvedl Kloud, podle kterého by proto povinné značení původu masa nemělo zpracovatelům způsobit technické potíže.

Povinné značení původu masa hodnotí kladně také Potravinářská komora. "Spotřebitelé se čím dál více zajímají o původ potravinářských výrobků. Dosud legislativa umožňovala to, že za zemi původu byla označena země, kde došlo například ke zpracování masa," upozornila mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Výrobci potravin budou muset podle směrnice nově povinně uvádět na obalech podrobné informace o výživné hodnotě a o původu masa. Informace nicméně podle konečného kompromisu musí být uváděny jen na zadní straně obalu, nikoliv i na přední, jak napovídaly původní úvahy. Všechny informace o výživné hodnotě nicméně musí být na obalu vyjádřeny v přepočtu na 100 gramů či 100 mililitrů a mohou být doplněny i informacemi o doporučené denní dávce. Uvedeny musí být i informace o případném obsahu alergenů. To platí i pro nebalené jídlo v restauracích či kantýnách. Je na uvážení členského státu, jak toho dosáhne.

Povinnost informovat o nutričních hodnotách potravin může podle Večeřové způsobit problémy zejména menším výrobcům, protože určení těchto ukazatelů je poměrně nákladné. "Neexistují dosud žádné tabulky, podle nichž by bylo možné příslušné údaje stanovit, takže vše musí procházet akreditovanou laboratoří, což je značně finančně náročné. Stanovení nových nutričních hodnot pak čeká každého výrobce při sebemenší změně receptury. Také je obava, aby spotřebitel nebyl zahlcen množstvím informací," podotkla.

Změny čekají i takzvané potravinové imitace. Jde například o sýr, k jehož výrobě ovšem byla použita úplně jiná surovina než mléko. Obal takového výrobku bude muset nést jasné označení, že jde pouze o imitaci. Stejně tak produkty, které jsou vyrobené z několika druhů masa, musí nést jasné označení hned vedle jejich názvu.

EU zveřejní nová pravidla ve svém pravidelném věstníku. Výrobci pak budou mít celkem tři roky na to, aby se přizpůsobili většině z nich. V případě informací o výživné hodnotě budou mít pět let.


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:06