Agris.cz - agrární portál

Rusko obnovilo od dnešního dne dovoz zeleniny z České republiky

11. 7. 2011 | ČTK

Rusko po předchozím zákazu opět povolilo dovoz zeleniny z České republiky a Řecka. Uvedl to dnes ruský úřad na ochranu spotřebitele Rospotrebnadzor. Země minulý měsíc zakázala dovážet čerstvou zeleninu z Evropské unie kvůli obavám z rozšíření nebezpečné nákazy bakterií E.coli. "Od 11. července je dovoz a prodej zeleninových produktů z Řecka a České republiky povolen na bázi certifikátů garantujících jejich nezávadnost," uvedl Rospotrebnadzor ve zprávě. Předtím úřad již dovolil dovoz z Belgie, Španělska, Dánska a Nizozemska, připomněl šéf úřadu Gennadij Oniščenko.

Rusko zakázalo dovoz čerstvé zeleniny ze zemí Evropské unie začátkem června v reakci na šíření nebezpečné nákazy bakterií E.coli v Německu, na niž zemřelo nejméně 49 lidí. Krok Ruska rozladil zemědělce a překvapil evropské úředníky.

Podle Bruselu byl rozsah zákazu neopodstatněný. Ruská strana tehdy uvedla, že zákaz dovozu zruší v okamžiku, kdy EU bude schopna vysvětlit, co v Německu vedlo k nákaze.

Rusko pak na summitu 10. června odsouhlasilo, že zákaz zruší, pokud obdrží certifikáty nezávadnosti. Proces byl zdlouhavý a některé země jako Polsko stále čekají na povolení vývoz do Ruska obnovit. Z unie se loni vyvezla do Ruska zelenina za 600 milionů eur (14,5 miliardy Kč), připomněl Reuters.


Zdroj: ČTK, 11. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 20:34