Agris.cz - agrární portál

Výroba masa v Královéhradeckém kraji klesla nejvíc v zemi

11. 7. 2011 | Denik.cz

Bez drůbežího chovatelé v kraji do konce března vyrobili 4769 tun masa. Hlavním důvodem poklesu byl propad výroby vepřového, a to o 30 procent na 3739 tun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. V celé zemi výroba masa klesla o tři procenta na zhruba 84 000 tun.

U hovězího byl čtvrtletní pokles produkce v hradeckém kraji nižší než u vepřového. Výroba hovězího klesla o 12 procent na 1025 tun. Na skopové, kozí a koňské maso v kraji připadla výroba devíti tun masa.

Farmáři snižování výroby vepřového zdůvodňují ztrátovostí chovů prasat. Tvrdí, že nemohou cenově konkurovat levným dovozům vepřového z ciziny. V hradeckém kraji k 1. dubnu stavy prasat meziročně klesly o desetinu na 124.286 kusů. Podle nedávného vyjádření Agrární komory soběstačnost v produkci vepřového letos v Česku klesne pod 50 procent. Zvýšit spotřebu masa z tuzemských chovů by podle agrárníků mohla nová směrnice EU nařizující označování původu masa.

Největšími producenty masa v zemi byli, přes pokles výroby o dvě procenta na 12 916 tun, farmáři z Vysočiny. Nejméně masa naopak vyrobily zemědělské podniky z Karlovarska, jen 140 tun.

Hradeckému kraji ve výrobě masa patřila mezi regiony podprůměrná devátá příčka. Na celkové produkci masa v Česku se kraj podílí necelými šesti procenty.


Zdroj: Denik.cz, 11. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 08:29