Agris.cz - agrární portál

Nová kanalizace v Přepeřích pomůže kvalitě vody v Jizeře

12. 7. 2011 | ČTK

Ke zlepšení kvality vody v Jizeře přispěje nově budovaná kanalizace v Přepeřích na Semilsku. Část Potůček, kde se nová kanalizace staví, je poslední v obci s 880 obyvateli, kde ještě nebyly domy napojené na čistírnu odpadních vod. Nedostatečně vyčištěné vody odtud končily v Ohrazenickém potoce, který nedaleko ústí do Jizery. Vybudování kanalizace přijde na 14 milionů korun, obec ale zaplatí jen dva miliony, řekl dnes ČTK starosta obce Luděk Sajdl.

Většina obce je na kanalizaci napojena už od roku 2005, odpadní vody z Přepeř jsou svedeny na čistírnu odpadních vod do nedalekého Turnova. V části Potůček byly ale dosud odpadní vody likvidovány ve společném septiku, který byl vybudován v 80. letech spolu s výstavbou rodinných domů. Současným požadavkům na kvalitu čištění odpadních vod ale toto řešení nevyhovovalo, proto se už od roku 2008 připravovala výstavba kanalizace. "Hlavním investorem je Vodohospodářské sdružení Turnov," řekl Sajdl.

Kanalizace by měla být hotova už letos v říjnu. Celkem se v lokalitě staví bezmála dva kilometry kanalizačního potrubí. Součástí projektu je rekonstrukce silnice, výstavba nového chodníku a obyvatelé části Potůček se dočkají i nového veřejného osvětlení. Projekt je spolufinancován z evropských peněz prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí, odkud se podařilo získat 6,55 milionu korun. Zbytek nákladů zaplatí Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS).

Výstavba kanalizace v Přepeřích navazuje na velký integrovaný projekt Čistá Jizera, který má vyřešit problémy s kanalizací, vodovody a čištěním odpadních vod v Semilech, Jilemnici, Turnově, Lomnici nad Popelkou a Rokytnici nad Jizerou. Akce přijde na 950 milionů korun, z toho 540 milionů získalo VHS také z Operačního programu Životní prostředí. "Projekt se chýlí k závěru, z 90 kilometrů vodovodního a kanalizačního potrubí zbývá dokončit necelý kilometr," řekl ČTK předseda sdružení Milan Hejduk. Hotovo je už v Jilemnici, v dalších městech skončí práce na podzim.


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 10:18