Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 12. 7. 2011

13. 7. 2011 | Agris

SZIF loni zprostředkoval dotace za 40,86 mld. Kč

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) loni zprostředkoval dotace do tuzemského zemědělství v celkové hodnotě 40,863 miliardy korun, což bylo o zhruba 363 milionů korun více než v roce 2009. Vyplývá to z výroční zprávy SZIF za rok 2010, kterou ve středu projedná vláda. Fond je administrátorem evropských a národních dotací pro zemědělce a kontroluje jejich využívání.

Potravináři podpoří chráněné výrobky EU

České pivo, olomoucké tvarůžky, třeboňský kapr či pověstné špekáčky. To vše jsou výrobky a speciality, jejichž označení či místo původu je chráněno Evropskou unií. Jejich výrobci však zatím tuto výhodu na trhu nijak necítí. Potravinářská komora se rozhodla to změnit a vypsala soutěž na reklamní kampaň.

ČSÚ letos očekává nižší sklizeň višní, rybízu, angreštu i jahod

Český statistický úřad letos odhaduje pokles tuzemské sklizně jahod, višní, rybízu a angreštu, u kterého by úroda měla klesnout na polovinu. Zvýšit by se podle prvního odhadu statistiků naopak měla sklizeň třešní. Novinářům to dnes řekl Jiří Hrbek z ČSÚ. Nižší úrodu ovoce mají na svědomí nižší výnosy i snížení počtu ovocných stromů, keřů či obdělávaných ploch. Úrodu ovoce letos v Česku nepříznivě ovlivnily jarní mrazy.

Označování potravin: Jasnější a srozumitelnější informace pro spotřebitele

Evropský parlament ve středu schválil nová pravidla pro označování potravin, která spotřebitelům umožní rozhodnout se při nákupu potravin informovaněji a zvolit zdravější variantu. V budoucnu bude muset být na obalech jasně viditelný energetický obsah, stejně jako množství tuku, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Zdroj: Agris, 11.07.2011


Zdroj: Agris, 13. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 11:33