Agris.cz - agrární portál

Palivové dřevo ještě letos podraží

13. 7. 2011 | Silvarium

Výrobci palivového dřeva zřejmě ještě v letošním roce zvýší ceny. Vyplývá to z odpovědí většiny oslovených zástupců dřevozpracujících společností. Důvodem ke zdražení palivového dřeva je nárůst výkupní ceny kulatiny od majitelů lesů a zároveň zvýšení spotřební daně, které se od příštího roku pravděpodobně dotkne i tohoto zboží.

„Majitelé lesů se zbláznili, za hmotu chtějí stále více peněz, navíc stát se chystá zvyšovat daň, která je u palivového dřeva deset procent. Na podzim půjdeme s cenami nahoru,” přiznal Petr Sedlák ze společnosti R. Hlavica, která má provozovnu v Rajnochovicích na Kroměřížsku.

Za štípaná polena tisícovka a víc

O palivové dřevo je mezi lidmi stále větší zájem. Vzhledem ke zdražování energií si drží přívlastek nejefektivnější otop. V posledních letech roste i přes vyšší náklady poptávka po štípaném dříví. „Je zde velká úspora nejen energie, ale i času, který člověk může věnovat jiným činnostem,” vysvětlil Miroslav Omelka z firmy Lesy, parky, zahrady v Bílovicích na Uherskohradišťsku a dodal: „Jednoznačně největší zájem je o tvrdé štípané dřevo. Z devadesáti procent u nás prodáváme dub s příměsí habru, jasanu a akátu. Nabízíme i čistý buk a břízu. Denně zpracujeme 30 prostorových metrů dřeva. Děláme šest dní v týdnu, abychom pokryli poptávku.”

Štípané dříví nabízí nejen v paletách, ale také v kontejnerech. Jeden sypaný prostorový metr směsi tvrdých listnáčů přijde v Bílovicích na 930 korun, buk prodává dřevařská firma za 1040 a břízu za 850 korun. Za dopravu si účtuje 12 korun za kilometr. V Rajnochovicích prodávají jeden sypaný prostorový metr čistého buku za 1000 korun při délce polen od 25 do 33 centimetrů. Skládaná polena na paletě nabízí firma R. Hlavica v závislosti na délce polen od 1430 do 1470 korun za prostorový metr. Denně vyrobí kolem sta prostorových metrů palivového dřeva, polovinu vyváží na export a na prodej k supermarketům, další dováží k domácím zákazníkům.

V Tlumačově na Zlínsku jde nejvíc na odbyt tvrdá směs palivového dřeva, složená hlavně z buku, dubu a habru.

V téměř sto procentech místní společnost Lesnictví Kohoutek palivo dováží k zákazníkům v kontejnerech. Sypaný prostorový metr tvrdé směsi vyjde bez dopravy na 1040 korun, čistý buk na 1270 a bříza na 1030 korun.

Tvrdé dřevo vysychá rok

Prodejní sezóna palivového dřeva trvá dřevozpracujícím firmám zhruba od poloviny května do listopadu. Zákazníkům se však nevyplatí objednávat palivo až na podzim.

„Zásadně nedoporučuji topit čerstvým, syrovým a vlhkým dřevem. Kamna by silně dehtovala a jejich životnost se tím zkrátí. Vlhké a nevysušené dřevo dá minimálně o 50 procent energie méně proti dřevu suchému. Proto doporučuji topit dřevem, které je podložené, uskládané a přikryté na vzdušném místě minimálně jeden rok. Jeho vlhkost se tím sníží natolik, že jeho energie předčí všechny dostupné druhy topení v závislosti na jejich ceně,” řekl Petr Sedlák.


Zdroj: Silvarium, 13. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 17:49