Agris.cz - agrární portál

Nepříznivé počasí letos v Česku zpomalilo žně

13. 7. 2011 | ČTK

Nepříznivé počasí letos v Česku zpomalilo žně a zemědělci zatím sklidili obilí pouze z necelého jednoho procenta tuzemských polí. Kombajny dosud nevjely do polí v Libereckém a Karlovarském kraji. ČTK to dnes sdělil poradce prezidenta Agrární komory ČR Jan Záhorka.

"Sklizeň začala ve srovnání s loňským rokem dříve, ale masivnější nástup do sklizně brzdí časté bouřky a lijáky," uvedl Záhorka, podle kterého do úterý bylo sklizeno 13.428 hektarů obilovin, což je necelé jedno procento z celkové sklizňové plochy 1,349.663 hektarů. Z toho pšenice jen 1151 hektarů a ozimého ječmene 12.277 hektarů. Například v roce 2008 byla v polovině července sklizena již polovina tuzemských ploch ozimého ječmene, letos je to jen 12 procent. Přitom byla v roce 2008 plocha ozimého ječmene 141.176 hektarů výrazně větší než letos, kdy činí 100.809 hektarů, upozornil Záhorka.

U ozimé pšenice nyní hektarový výnos podle něj činí čtyři tuny, zatímco loňský průměr byl 4,99 tuny. Český statistický úřad letos odhaduje hektarový výnos ozimé pšenice na 5,16 tuny. U ozimého ječmene zatím činí výnos z hektaru 4,84 tuny, přičemž ČSÚ odhaduje 4,5 tuny.

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu ČSÚ měla být o 6,1 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,547 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst na rekordních 1,056 milionu tun, což by proti loňsku znamenalo nárůst o 1,3 procenta.

Na letošní sklizeň mají vliv vyšší očekávané výnosy, a to u všech základních obilovin, kromě ozimého ječmene. Celková osevní plocha základních obilovin však od roku 2007 každoročně klesá. Odhadovaný výnos základních obilovin, který činí 4,85 tuny z hektaru, je v porovnání s loňským rokem vyšší o 6,1 procenta. Počasí v průběhu vegetace očekávanou úrodu obilovin zatím výrazně nepoškodilo, uvedli statistici.

Viceprezident AK Jindřich Šnejdrla ČTK řekl, že podle odhadu komory bude sklizeň obilovin mírně nižší, než odhaduje ČSÚ. Zatímco statistici letos počítají s hektarovým výnosem základních obilovin na úrovni 4,85 tuny, tak AK odhaduje výnos zhruba 4,8 tuny. "Předpokládáme, že celková bilance v Evropské unii bude stejná jako loni a neměl by být problém udat obilí na českém trhu," podotkl.

O ceně obilí je podle Šnejdrly zatím předčasné hovořit, jelikož s obilím z nové sklizně se nyní neobchoduje. "Měli jsme jednání s mlynáři, kteří zatím nemají snahu nás tlačit ke snižování ceny," uvedl Šnejdrla. Upozornil, že cena obilí se netvoří v Česku. "Bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet jeho cena na evropském trhu. V západní Evropě podle našich informací kvůli suchu očekávají nižší úrodu obilí. Navíc začalo pršet, takže bude mít i horší kvalitu," dodal Šnejdrla.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:58