Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne - 13. 7. 2011

14. 7. 2011 | Agris

Sedm výrobků dvou firem získalo ocenění kvality Klasa

Sedm českých výrobků v červnu získalo ocenění Klasa. Tři z nich produkuje společnost Agro Jesenice, která se zabývá zemědělskou produkcí a výrobou mražené zeleniny a ovoce. Další čtyři získala firma Váhala, která produkuje uzenářské výrobky. ČTK to dnes sdělila Šárka Brožová z Crest Communications.

Vláda projedná novelu, která umožní prodej půdy občanům EU

Vláda dnes projedná novelu zákona, která umožní prodej státní zemědělské půdy občanům členských států Evropské unie. Materiál souvisí s novelou devizového zákona, která zrušila zákonné omezení nákupu zemědělské půdy pro cizince. Novelu devizového zákona v červnu podepsal prezident Václav Klaus. Zákaz prodeje půdy cizincům si Česko vyjednalo při vstupu do EU před sedmi lety, tato výjimka přestala platit počátkem května.

Účet České republiky za odškodnění pěstitelů zeleniny činí přibližně 6,5 mil Kč

Státní zemědělský intervenční fond vyčíslil celkovou sumu za Českou republiku z přijatých žádostí českých pěstitelů zeleniny o odškodnění. Evropská komise vyčlenila z rozpočtu Evropské unie na kompenzaci pěstitelům zeleniny za ušlé zisky způsobené bakterií E.coli částku 210 miliónů EUR

PGRLF loni zvýšil podpořené úvěry pro farmáře na 6,8 mld. Kč

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) loni podpořil úvěry pro zemědělce za celkem 6,8 miliardy korun, což bylo o zhruba 550 milionů korun více než v roce 2009. Půjčky byly použity na nákup zemědělské techniky, půdy a financování provozu podniků. Vyplývá to z výroční zprávy PGRLF, kterou ve středu projedná vláda.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Zdroj: Agris, 11.07.2011


Zdroj: Agris, 14. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 15:03