Agris.cz - agrární portál

V Japonsku se šíří obavy z kontaminovaného hovězího

18. 7. 2011 | ČTK

V Japonsku zesílily obavy z masa kontaminovaného po havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Podle agentury AFP se ukazuje, že vysoce radioaktivní maso se mohlo dostat do více oblastí, než se původně tušilo.

Japonské úřady podle místních médií v současné době vědí o 132 kusech dobytka, které byly přepraveny do několik částí země, přestože předtím pozřely seno s vysokými hodnotami radioaktivního cesia. Maso z kontaminovaných zvířat se prý objevilo v 36 ze 47 prefektur. V 31 z nich se podle televize NHK kontaminované maso podle všeho dostalo až na talíř. Japonské úřady by pak podle AFP měly v úterý zakázat veškerý vývoz v Japonsku oblíbeného hovězí z prefektury Fukušima a okolí. Podle této prefektury bylo v posledních měsících v Tokiu a dalších městech na východě země prodáno 42 kusů dobytka z farmy Asakawa ležící asi 60 kilometrů od fukušimské elektrárny, kterou 11. března poškodilo katastrofální zemětřesení a následná vlna cunami. Dobytek přitom před prodejem dostával silně radioaktivní krmení.

Japonský prodejce Aeon Co přitom podle agentury AP oznámil, že od konce dubna do poloviny června v prodejnách v Tokiu a v dalších dvou prefekturách prodal 319 kilogramů masa z Asakawy. Od nynějška chce proto kontrolovat dodávky hovězího ze všech oblastí, kde se zvířata mohla setkat s radioaktivním krmivem.

Úřady podle AFP nedávno informovaly o dalších 17 kusech dobytka, které se zčásti zkonzumovaly v různých částech Japonska, Tokio nevyjímaje. Dobytek pocházel z jiné farmy ležící mimo evakuovanou, dosud nepřístupnou zónou, která byla vymezena v okruhu 20 kilometrů kolem postižené elektrárny.

Více než čtyři měsíce od jaderné havárie Japonsko podle AFP ještě neuvedlo do provozu centralizovaný systém kontroly radioaktivity potravin. Testování tak spočívá na prefekturách a městských samosprávách.


Zdroj: ČTK, 18. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:11