Agris.cz - agrární portál

Američtí farmáři si mnou ruce. Rozmach fast foodů v Asii žene ceny sýru na rekordy

20. 7. 2011 | iHNed.cz

Americký export sýra se od začátku ledna do konce dubna tohoto roku zvýšil meziročně o 68 procent. Může za to stále větší obliba tzv. fast foodů v asijských státech. Vysoká poptávka po sýru vyhání v USA jeho ceny na rekordy.

Američtí farmáři vydělávají na indické, čínské a korejské bohatnoucí střední třídě, které zachutnala jídla amerických fastfoodových řetězců.

Díky neustále rostoucí spotřebě pizzy a cheeseburgerů se v asijských státech zvyšuje také konzumace amerického sýra (takzvaného chedaru). Farmáři ve Spojených státech jsou tak nuceni navyšovat jeho produkci.

Americký export sýra se díky asijské spotřebě za první čtyři měsíce letošního roku meziročně zvýšil o 68 procent, informovala v pondělí agentura Bloomberg. Jen v Jižní Koreji se letos zatím zkonzumovalo třikrát více sýra než loni. V Číně se jeho spotřeba meziročně zdvojnásobila.

„Asijci dosud nepatřili k tradičním konzumentům sýra, to se ale pomalu mění,“ cituje Bloomberg analytika společnosti Rice Dairy Johna Spainhoura.

Spolu s poptávkou po fastfoodových jídlech „bohatě zdobených“ vrstvou amerického sýra roste také cena tohoto mléčného výrobku. Jak poznamenal magazín Forbes, americký sýr je v supermarketech napříč Spojenými státy nejdražší od roku 1984.

V uplynulém týdnu překročila jeho cena dokonce hranici pěti dolarů za libru a dosáhla dlouho nevídaných 5,433 dolaru.

Vývoj je pozitivní zejména pro americké farmáře a mlékaře. Podle odhadů amerického ministerstva zemědělství by měli letos díky rostoucímu exportu vydělat rekordních 137 miliard dolarů (téměř 2,4 bilionu korun). Národní federace mlékařů dodává, že poptávka po amerických mléčných výrobcích roste ve světě osmkrát rychleji než ve Spojených státech.

USA jsou čtvrtým největším producentem sýra na světě. Jedničkou nadále zůstává Evropská unie, kterou následují Nový Zéland a Austrálie.


Zdroj: iHNed.cz, 20. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 14:25