Agris.cz - agrární portál

Kormoráni a vydry způsobili letos na Vysočině škodu 1,8 mil. Kč

21. 7. 2011 | ČTK

Rybářům na Vysočině způsobili v první polovině letošního roku chránění kormoráni velcí společně s vydrami říčními škodu téměř 1,8 milionu korun. Škoda je přibližně o půl milionu korun menší než loni ve stejném období. Nižší je proti loňsku i celkový počet žadatelů o náhrady škod způsobených zvláště chráněnými živočichy. ČTK to řekla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Účelovou státní dotaci kraj přeposílá 35 poškozeným subjektům, jimiž jsou převážně rybářské společnosti. Náhrada škody způsobené vydrou říční byla vyplacena 24 žadatelům, škodu způsobenou kormoránem velkým uplatnilo 11 žadatelů. Za celý uplynulý rok činily náhrady pro vodní hospodáře v kraji dohromady 3,1 milionu korun, což je přibližně o 250.000 korun více než v roce 2009.

Lovy kormoránů jsou velice organizované, jeden pták za den spořádá zhruba půl kilogramu ryb. Podobné množství potřebuje i dospělá vydra. Počty vyder na Vysočině jsou podle ochránců přírody delší dobu stálé a nedá se mluvit o jejich přemnožení. Působení migrujících kormoránů podle odborníků závisí na klimatických podmínkách v celé Evropě. Hejna se stěhují na rybníky, které ještě nejsou pod ledem. Pokud je mírná zima, mají nabídku mnohem širší, protože je řada nezamrzlých nádrží a škody jsou rozptýlenější.


Zdroj: ČTK, 21. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 00:17