Agris.cz - agrární portál

Senát odmítl umožnit chovatelům domácí porážky skotu

21. 7. 2011 | vetweb.cz

Senát vrátil sněmovně novelu veterinárního zákona, která umožňuje chovatelům porážet ve svých chovech skot mladší dvou let a také jelenovitou zvěř z faremního chovu. Horní komora chce vypustit z předlohy možnost porážek skotu kvůli ochraně spotřebitelů. O konečné podobě vládní předlohy rozhodnou poslanci.

Nyní je možná domácí porážka prasat, ovcí a koz a novela by pomohla chovatelům skotu. Rozšíření okruhu domácích porážek se nelíbí také potravinářské komoře a zpracovatelům masa. Chovatelé naproti tomu označují tvrzení zpracovatelů jako lobbistickou propagandu velkých zpracovatelských podniků, která poškozuje zájmy farmářů.

Zákon dále rozšiřuje okruh osob, které mohou označovat zvířata například čipem nebo cejchem. Dosud to mohl dělat pouze veterinární lékař nebo veterinární technik. Nově to bude moci dělat každý, kdo absolvuje zvláštní vzdělání a získá osvědčení. Tato školení má organizovat vysoká škola s veterinárním studijním programem.

Předloha rovněž upravuje podmínky, za jakých může farmář prodávat syrové mléko a smetanu prostřednictvím automatu.


Zdroj: vetweb.cz, 21. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:59