Agris.cz - agrární portál

Středočeští včelaři očekávají vyšší úrodu medu než loni

21. 7. 2011 | ČTK

Produkce medu ve Středočeském kraji by letos mohla být vyšší než v minulých letech. ČTK to řekl jednatel rakovnického výboru Českého svazu včelařů Jan Trčka. Na rozdíl od loňska totiž podle něj přeje včelařům počasí.

Podle dosavadních výsledků a vytočeného medu vypadá sezona slibně. "Medu je mnohem více než v loňském roce," uvedl Trčka. Když bylo před rokem v červnu hezky, včely nektar přinesly, ale samy ho pak spotřebovaly, když nemohly za deštivého a chladného počasí vyletět ven. Letos však příliš studených a deštivých dnů zatím podle včelařů nebylo.

Výkupní cena medu je letos naopak v porovnání s rokem 2010 nasazena velice nízko. Velkoodběratelé od chovatelů včel vykupují kilogram za cenu kolem 40 korun oproti loňským 60 až 68 korunám. "Asi právě proto, že úroda je lepší, tak už ceny asi vyšší nebudou," uvedl Trčka. V obchodních řetězcích přitom zůstávají stejné ceny jako loni - do 130 korun za kilogram za světlý med, 150 korun za tmavý.

Vysokou produkci negativně neovlivní ani takzvaný melicitózní med, s nímž mají problémy včelaři v polovině okresu Rakovník. Takový ztvrdlý med těžko dostávají z plástů. Nikdo zatím neví, co melicitózu způsobuje. Pravděpodobně jsou ale příčinou mšice, které bývají na modřínech. Med z těchto stromů potom v rámečkách s plásty rychle ztvrdne a včelaři jej nemohou dostat ven.

Včelaři nemají moc možností, jak takto ztvrdlý med využít. Na zimu se s ním nedají přikrmovat ani včely, protože jej špatně tráví a hrozilo by jim onemocnění nosema, po které včely hynou. S melicitózním medem lze přikrmovat jen na jaře. Musí se ale na 24 hodin namočit v rámečkách s plásty do vody teplé kolem 35 stupňů Celsia. "Pak ho lze včelám vrátit jako potravu, on se jim snáz spotřebuje," uvedl Trčka. Když jej zpracují podruhé, tak už je z něj pak normální med.

Členové svazu včelařů ve středních Čechách mají 64.580 včelstev. V roce 2010 vyprodukovali bezmála 1,107.000 kilogramů medu. Jedno včelstvo v průměru vyprodukovalo přes 17 kilogramů medu za rok.


Zdroj: ČTK, 21. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 03:42