Agris.cz - agrární portál

Na farmářské trhy chodí třetina Čechů. Chtějí podpořit místní zemědělce

21. 7. 2011 | tyden.cz

Farmářské trhy jsou v Česku sice čím dál oblíbenější, ale pravidelně tu nakupuje jen sedm procent populace. Příležitostně sem zavítá každý zhruba pátý Čech. Nejčastěji jsou to mladí lidé s vysokoškolským vzděláním.

Nejsilnějším důvodem, proč lidé navštěvují farmářské trhy, je údajně snaha podporovat lokální farmáře. V průzkumu agentury Aspectio to uvedlo téměř osmdesát procent respondentů. Polovina z nich také uvedla, že mají pocit, že na trhu lze získat čerstvější a chutnější potraviny.

Zajímavé je, že třetina především mladých lidí do pětadvaceti let, berou farmářské trhy jen jako krátkodobou módní záležitost, zatímco celých pětasdedmdesát procent se domnívá, že jde o návrat k tradici. Pro více než pětinu lidí jsou navíc farmářské trhy také společenskou událostí a příležitosti potkat se se sousedy a známými.

Za to, že většina lidí na farmářských trzích vůbec nenakupuje, může především jejich stále ještě nízký počet a omezená přístupnost, což v praxi znamená, že trhy jsou příliš vzdálené od jejich bydliště nebo lidem nevyhovují termíny jejich konání.

Pouze minimum (asi třináct procent) lidí v průzkumu přiznalo, že se obávají nedodržování hygienických pravidel, proto na trhy vůbec nechodí.


Zdroj: tyden.cz, 21. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:19