Agris.cz - agrární portál

Vědci rozluštili genom bramboru

22. 7. 2011 | APIC-AK

Zmapování genomu bramboru umožní vývoj geneticky modifikovaných odrůd se speciálními vlastnostmi, které například poskytnou vyšší výnosy nebo lepší ochranu proti chorobám a škůdcům.

Bezmála stovce vědců z přibližně 30 mezinárodních výzkumných institucí se podařilo rozluštit genom bramboru. Tým pod vedením Roberta Buella z Michigan State University (East Lansing, stát Michigan) identifikoval také genetický základ, který hraje klíčovou roli pro speciální vlastnosti bramboru. Genetická data přispěla kromě toho k objasnění původu a evolučního vývoje bramboru. Tým sekvenoval genom dvou geneticky rozdílných odrůd bramboru a data poté zkombinoval.

Vědci zjistili různé genové sekvence, které jsou rozhodující pro ukládání škrobu, pro ochranu proti škůdcům a chorobám a také pro vývoj charakteristické hlízy. To umožní vývoj geneticky modifikovaných odrůd se speciálními vlastnostmi, které například poskytnou vyšší výnosy nebo lepší ochranu proti chorobám a škůdcům, uvádějí vědci v odborném časopise Nature.

Není však ještě zcela objasněno, jaká dlouhodobá rizika mohou geneticky modifikované brambory provázet.

V minulém roce již pěstování geneticky modifikovaného škrobového bramboru Amflora vedlo k mohutné kritice ze strany ekologických sdružení i četných zemědělců. Rozluštění genetického stavebního plánu bramboru nyní u těchto sdružení a odpůrců genových modifikací vyvolává obavy, které pramení zejména z masivního rozšíření geneticky modifikovaných brambor ve světě. Obávají se, že konvenční brambory budou při využití nových možností stále více zatlačovány do pozadí.

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Forscher-entschluesseln-das-Genom-der-Kartoffel-423132.html

http://www.agrarheute.com/kartoffel-genom

Zdroj: www.agronavigator.cz


Zdroj: APIC-AK, 22. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:55