Agris.cz - agrární portál

Olivový olej smíte vyvézt jen v dřevěné přepravce, vzkazují Řekové

26. 7. 2011 | Mladá fronta Dnes

Dovézt si z Řecka jako suvenýr olivový olej může být problém. Alespoň pokud narazíte na aktivního letištního úředníka u bezpečnostní kontroly. Ti totiž mají právo vám zabavit olivový olej v zavazadle, pokud není ve "speciálním balení". Tím může být například dřevěná přepravka.

MF DNES už dříve informovala o případu turistů cestovních kanceláří Čedok a VTT, kteří museli na řeckém letišti v Kalamatě při odjezdu nechat luxusní olivový olej. A to i přesto, že ho nechtěli brát s sebou na palubu, ale měl cestovat jako odbavené zavadlo.

"Na letišti jsme byli překvapeni nařízením policie, která vracela kufry s plechovkami oleje - a ty jsme museli v odletové hale při odbavení kufrů vyhodit," vzpomíná Jiří Chotívka s manželkou z Kunratic u Cvikova.

Jeho slova potvrzuje i následný omluvný dopis Čedoku a cestovní kanceláře VTT a také výpovědi dalších klientů. "Z tohoto letiště létáme pravidelně od roku 2006 a žádná podobná situace dosud nenastala a nikdo nebyl informován o omezení vývozu olivového oleje," napsala kancelář klientům.

Olivový olej patří do skupiny citlivých tekutin

Řecká strana minulý týden poslala MF DNES své vyjádření. Podle řecké ambasády, která tlumočila názor letištních úředníků, Kalamata nepochybila. "Olivový olej patří do skupiny citlivých tekutin, jejichž převoz vyžaduje speciální balení," uvedl Ioannis Pappas, jenž má na řecké ambasádě v Praze na starost obchod a ekonomiku.

Podle jeho vyjádření se přesné požadavky na balení řídí takzvaným pozemním operačním manuálem, který společně připravují aerolinky a provozovatel daného letiště. Lidé by si tak u leteckého přepravce měli dopředu zjistit, jak jsou na letišti nastavena pravidla.

"Například řecké aerolinie Aegean, stejně jako jiné evropské aerolinky, vyžadují, aby byl olivový olej v dřevěné přepravce," dodal Pappas s tím, že požadavky se u jednotlivých leteckých přepravců příliš neliší, protože vycházejí z evropských předpisů.

Policisté mohli na jediném letu vydělat až sto tisíc

Vycházejí z logiky, že případné rozlití olivového oleje v podpalubí poškodí zavadla ostatních cestujících. "Pokud to myslí Řekové vážně, tak by měli dohlédnout na to, aby na nutnost mít dřevěnou přepravku turisty upozorňoval už prodejce oleje. Jinak to zavání podvodem," říká Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur s tím, že bude informovat o postoji Řecka členy asociace.

Pro policisty mohl zákaz přepravy olivového oleje znamenat slušný výdělek: litr olivového oleje se prodává za 12 až 20 eur. Kdyby si litr vezl každý cestující, na pokyn policistů ho vyhodil a ti ho následně z koše vzali a zpeněžili, mohli při odbavení jediného letu se 180 lidmi vydělat až 3 600 eur, tedy kolem sta tisíc korun. Takové domněnky ale řecká strana odmítá. Podle pravidel musí být všechno zabavené zboží pod dozorem zlikvidováno.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 26. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:08