Agris.cz - agrární portál

Označování tuzemských potravin v Norsku

27. 7. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Prvními potravinami označenými "Nyt Norge" se stanou vejce a drůbež. Cílem označení je podpořit prodej norských výrobků tím, že spotřebitele ujistí o jejich tuzemském původu, který bude – alespoň u zemědělské produkce - dokumentován tuzemským systémem evidence udržitelně hospodařících farem „KSL“. Řetězec Rema 1000 se rozhodl pro toto označování u produktů od několika dodavatelů, jejichž výrobky mají vysokou kvalitu. Jedním je firma Cardinal Foods – producent vajec pro maloobchod, který začne s dodávkami takto označených produktů (kartonů na vejce) na přelomu července a srpna 2011. Dalšími budou tři druhy uzenin firmy Finsbraten, a kuřecí výrobky Solvinge od Norsk Kylling. Na podzim se připojí zpracovatel masa Nordfjord Kjott.

Zásadním požadavkem pro uvádění tohoto označení je výroba v Norsku při využití norských výrobků a zemědělských surovin. Ačkoli chuť je subjektivní faktor, Norové mají pocit, že chuť norských potravin je do určité míry specifická, ovlivněná produkcí surovin v chladném klimatu. Navíc studené klima není příznivé pro škodlivé mikroorganismy, což umožňuje nižší aplikaci pesticidů.

V systému KSL je evidována většina norských zemědělských podniků. Během přechodného období budou moci i další farmy dodávat suroviny pro výrobky s označením „Nyt Norge“.

Produkty s touto národní značkou lze rozdělit do tří skupin:

- nezpracované potraviny,

- potraviny s minimální mírou zpracování,

- zpracované potraviny.

V případě prvních dvou skupin se požaduje 100% norský původ. V případě zpracovaných potravin je nutný norský původu u 75 % složek (nepočítá se přidaná voda). Navíc platí požadavek, že veškeré složky (suroviny a přísady) z masa, mléka a vajec musí být 100% norské. Důvodem, proč se u zpracovaných potravin připouští limit 75 %, spočívá v tom, že některé suroviny jako cukr, rýže, soja, exotické plody apod. nemohou být vyprodukovány v Norsku, ale musí být dováženy.

O tomto způsobu označování norských potravin bylo rozhodnuto v r. 2009, v současnosti je schváleno 889 potravinářských výrobků od 25 výrobců.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 27. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 00:43