Agris.cz - agrární portál

Úhyn ryb v Plumlovské přehradě zavinil nedostatek kyslíku

27. 7. 2011 | ČTK

Úhyn ryb v laguně vypuštěné Plumlovské přehrady v polovině července nezavinilo protiprávní jednání neznámého pachatele, ale nedostatek kyslíku. K závěru dospěli policisté, kteří na základě oznámení případ prověřují. ČTK to dnes řekla prostějovská policejní mluvčí Eva Čeplová. Z části nádrže zvané Bagr po neštěstí rybáři odlovili přes tunu ryb. Podle mluvčí Povodí Moravy Veroniky Slámové jsou již ryby v jiných nádržích.

"V tuto chvíli mohu říci, že nebyl spáchán trestný čin. Ryby uhynuly následkem náhlého oteplení a úbytku kyslíku ve vodě," doplnila mluvčí. Stejné vysvětlení bezprostředně po úhynu poskytl i biolog Petr Loyka, který provádí odborný dozor při revitalizaci Plumlovské přehrady.

Podle informací Povodí Moravy již rybáři odlov ryb v lokalitě zastavili. Podařilo se tak zachránit více než tunu ryb, které byly ve spolupráci s Moravským rybářským svazem převezeny do jiných nádrží. "Pracovníci Povodí Moravy budou i nadále sledovat hladinu vody v této lokalitě. V případě jejího dalšího poklesu se pokusí odlovit zbylé ryby," doplnila Slámová.

Práci rybářů Povodí Moravy ocenil již dříve i Loyka. Podle něj pracovali v extrémních podmínkách. Během záchrany bylo odloveno celkem 1160 kilogramů ryb, zejména tolstolobiků, cejnů, kaprů, sumců a úhořů.

Vodohospodáři odtěžují ze dna přehrady sedimenty proto, aby zabránili rozvoji nebezpečných sinic. S jejich přemnožením měla přehrada problémy řadu let, hygienici tam vyhlašovali zákaz koupání a turistický ruch v regionu upadal.


Zdroj: ČTK, 27. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 14:00