Agris.cz - agrární portál

Tuzemská produkce vína loni klesla o třetinu na 564.000 hl

28. 7. 2011 | FinančníNoviny.cz

Tuzemští vinaři v uplynulé sezoně vyrobili 564.000 hektolitrů vína. Jejich produkce se meziročně snížila bezmála o třetinu. Z celkové produkce připadlo 367.000 hektolitrů na bílé a 197.000 hl na červené víno. Údaje ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe). Již loni MZe avizovalo, že produkce v nastávající sezoně bude v důsledku nižší sklizně hroznů v roce 2009 zhruba o třetinu meziročně nižší.

"Spotřeba vína se v roce 2010 pohybovala kolem 20 litrů na osobu. V budoucnu lze předpokládat zvyšování spotřeby jak vína, tak i stolních hroznů. Průměrná cena placená zemědělským výrobcům byla 16,30 korun za kilogram moštových hroznů, to bylo o 4,30 Kč víc než v předešlém roce," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Spotřeba vína v ČR roste dlouhodobě. Ještě v roce 1993 činila jen 12 litrů na osobu. Přesto Česko zaostává za zbytkem Evropy, kde se průměr pohybuje kolem třiceti litrů na hlavu.

Vinaři loni hospodařili na přibližně stejné rozloze jako v předchozím roce. Vinnou révou bylo osázeno 17.388 hektarů půdy. Produkční potenciál vinic je přitom ještě o více než 2000 hektarů větší. Rozšiřovala se plocha vinic obhospodařovaných dle pravidel ekologického zemědělství. Jejich plocha dosáhla 649 hektarů.

Nejčastěji pěstovanými bílými odrůdami byly Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Z odrůd modrých zaujímalo největší plochu Svatovavřinecké před Frankovkou, Zweigeltrebe a Rulandským modrým.

Proti roku 2009 se loni zvýšil celkový dovoz vín o dvě procenta na 1,38 milionu hektolitrů. Cena dovozů dosáhla téměř tři miliardy korun, uvedlo MZe.

Podle odborníků se kvalita tuzemských vín v posledních letech výrazně zvýšila a dále roste. Mezinárodních kvalit dlouhodobě dosahují zejména moravská bílá vína. Velký potenciál vidí vinaři v růžových vínech, pro jejichž produkci jsou prý v zemi výborné podmínky a jejich výroba rok od roku roste.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 28. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:05