Agris.cz - agrární portál

Ve středních Čechách je sklizeno 11 pct obilí, žně zpomalil déšť

29. 7. 2011 | ČTK

Zemědělci ve středních Čechách dosud sklidili 11 procent obilovin a 40 procent řepky. Hektarový výnos dosud činí u obilí kolem pěti tun, u řepky kolem tří tun. Obilí je zatím velmi kvalitní. Zemědělci očekávají, že po deštích v minulém týdnu budou práce nyní pokračovat rychleji a do konce týdne sklidí většinu ploch řepky, řekla dnes ČTK ředitelka krajské agrární komory Zlata Koukolíčková.

Sklizeň ozimých ječmenů v regionu začala už koncem června, zemědělci mají pod střechou více než 90 procent této obiloviny. "Výnos zatím vychází na 4,9 tuny z hektaru, což je trochu méně, než je průměr," poznamenala Koukolíčková.

Pšenice je sklizeno jen pět procent ploch, výnosy jsou u této obiloviny zatím 5,1 tun z hektaru. Zemědělci sklidili v regionu také už necelých 10 procent ploch jarního ječmene.

Počasí minulý týden farmářům nepřálo, deště práce na polích zpomalily. "Kvalita obilí dodávaného do výkupu je celkem dobrá," uvedla Koukolíčková. S ohledem na počasí, které je nyní stabilní bez deště nebo jen s malými přeháňkami, by postup prací mohl zrychlit. Do konce týdne by mohla být téměř sklizena řepka a zemědělci začnou více sklízet pšenici a další obilí.

Loni činil průměrný hektarový výnos z obilovin 4,84 tuny, což bylo méně než v předchozích dvou letech. Podle Koukolíčkové ale tehdy byly výborné roky. Výnosy loni meziročně klesly také u brambor a řepky, a to na 22,91, respektive 2,82 tuny z hektaru.


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:16