Agris.cz - agrární portál

Kvůli dani končí milion tun potravin v koši

28. 7. 2011 | Lidové noviny

V Česku se ročně vyhodí milion tun potravin. Pro představu, kdyby se všechno vyhozené jídlo naložilo na nákladní auta, muselo by jich být přes třicet tisíc a srovnány za sebe by vytvořily kolonu z Prahy až do Bratislavy.

Milion tun je však odhad, přesné množství potravin, které prodejci vyhazují, v zemi nikdo neeviduje. "Odvozujeme to z čísel, která někteří kolegové vypátrali ve Velké Británii nebo na Slovensku, protože třeba Slováci to sledují pečlivěji a došli k sumě 300 tisíc tun odpadu potravinářského původu," říká Fabrice Martin-Plichta, předseda České federace potravinových bank.

Zčásti jde o nepoužitelné zbytky, jídlo nahnilé či prošlé. Zčásti jde však také o výrobky, kterým pouze vypršela doba minimální trvanlivosti, což automaticky neznamená horší kvalitu. Přesto jsou již téměř neprodejné.

Právě tyto potraviny by mohly využít nejrůznější charitativní organizace a nadace. Ze zmíněného milionu tun se k nim ale dostane něco málo přes tři setiny procenta.

Řetězce o vyhazování nemluví

"Snažili jsme se s maloobchodními řetězci vyjednat nějakou dohodu, aby nám darovali použitelné potraviny, které neprodají, ale všichni tvrdí, že jim nic nepřebývá," říká Ilja Hradecký, předseda sdružení Naděje, které například pomáhá lidem bez domova.

Obchodníci tvrdí, že mají dlouholeté zkušenosti a objednávají jen tolik, kolik se prodá. K tématu se přitom vyjadřují stroze a neradi. "Máme propracovaný automatický systém objednávek potravin. Díky pečlivé kontrole data minimální trvanlivosti nedochází k nepřiměřenému vyhazování zásob," uvedla za firmu Spar Martina Kloudová.


Zdroj: Lidové noviny, 28. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:19