Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 28.7. 2011

29. 7. 2011 | Agris

O kácení na Šumavě se zajímá EK, Česko může dostat pokutu

Evropská komise se zajímá o situaci v šumavském národním parku a o zásahy proti kůrovci. Ekologičtí aktivisté se nyní v parku pokoušejí bránit kácení stromů napadených tímto škůdcem. Informaci serveru Aktuálně.cz dnes ČTK potvrdilo ministerstvo zahraničí. Podle něj dotaz souvisí se šetřením ve věci stížnosti občana Evropské unie. Tiskové oddělení ministerstva uvedlo, že nyní připravuje odpověď ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí. Podle serveru Evropská komise požádala v červnu českou diplomacii, aby jí situaci v nejcennějších chráněných zónách parku vysvětlila.

Veterináři vrátili Polákům desítky tun zkaženého masa

Státní veterinární správa od konce května doposud zkontrolovala podle nových předpisů dvě stovky zásilek drůbežího masa. Na jejich základě vrátila zpět odesilateli celkem 46 tun masa. Ve všech případech šlo o maso z Polska. Od poloviny května v Česku platí nové vládní nařízení, které zpřísňuje dovozy živočišných produktů do země. Na základě nového vládního nařízení musí dovozci potravin živočišného původu od poloviny května nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do Česka o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta.

Německo výrazně zvýší produkci cukru, opět překročí kvóty

Německo v nové pěstitelské sezoně 2011/2012 výrazně zvýší produkci rafinovaného cukru. Podle šéfa tamní asociace cukrovarníků Němcům pomůže příznivé počasí a také větší plochy pro pěstování cukrové řepy. Německo tak opět překročí kvóty pro výrobu cukru, které stanovuje Evropská unie. V minulé sezonně se v Německu vyprodukovalo 3,44 milionu tun rafinovaného cukru. "Očekáváme dobré výnosy, výroba cukru by tedy měla být výrazně nad objemem výroby v loňském roce," řekl agentuře Reuters šéf svazu cukrovarníků (WVZ) Dieter Langendorf. Na přesné odhady je podle něj zatím brzy. V loňské sezoně se v Německu cukrovka sklízela ze 344.000 hektarů a WZV odhaduje, že plochy pro pěstování cukrové řepy jsou teď větší o pět až osm procent.

SZPI zakázala prodej uzeného halibuta z Polska

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v úředně odebraném vzorku halibuta, uzeného studeným kouřem, bakterie listeria monocytogenes. Jde o výrobek s obchodním názvem „Výrobek z uzených ryb HALIBUT“, hmotnost 113 g, šarže 0707 PNT, datum výroby 7.7.2011, spotřebujte do 1.8.2011, výrobce Almar Sp. z o.o., Kartuzy, Polsko. Výrobek byl prodáván obchodním řetězcem Kaufland. SZPI jej zakázala uvádět do oběhu a nařídila jeho stažení. Nyní je nebezpečná potravina stahována z prodejen do distribučního centra společnosti. SZPI spolupracuje na řešení tohoto případu se Státní veterinární správou ČR.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 29. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:01