Agris.cz - agrární portál

Průzkum:Nejznámější spotřebitelskou značkou v ČR je Klasa

29. 7. 2011 | ČTK

Nejznámější spotřebitelskou značkou je pro české spotřebitele značka Klasa. V průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost STEM/MARK, znalost značky uvedlo 80 procent dotázaných. Důvěryhodnost většiny značek není příliš vysoká, vyplývá dále z šetření.

Z pohledu znalosti značky se na dalších místech umístily značky Czech Made, kterou zná 29 procent lidí, Bio - produkt ekologického zemědělství (27 procent) a Český výrobek (zná jej 26 procent osob). Nově letos v červnu spuštěnou značku Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR zná již pětina populace.

Naopak znalost od loňska fungujícího označení Regionální potravina uvedlo jen sedm procent respondentů, stejně jako u označení Fairtrade. Nejméně známou z osmi zkoumaných značek je Ekologické zemědělství, logo zná šest procent lidí.

Klasa se na prvním místě umístila také z hlediska použití při nákupním rozhodování. Případné označení tímto logem uvedlo jako důležité pro rozhodování o nákupu výrobku téměř polovina z nich.

Důvěryhodnost většiny značek není příliš vysoká, když měli respondenti vybrat pro ně nejdůvěryhodnější značku, třetina nedokázala vybrat žádnou. Důvěryhodnost jednotlivých značek nedosáhla kromě značky Klasa ani 10 procent.

Podle téměř 90 procent lidí je přesto označování kvalitních výrobků spotřebitelskými značkami správné. Téměř tři čtvrtiny osob se domnívají, že tyto značky pomáhají zlepšovat kvalitu výrobků v tuzemských obchodech.

Dvě třetiny respondentů uvedly, že věří, že spotřebitelské značky pravdivě označují kvalitu a původ výrobku. Naopak tvrzením, že tyto značky jsou pouze trik výrobců, jak zvýšit prodej svých výrobků souhlasí polovina populace, 46 procent lidí označilo spotřebitelské značky pouze za módní záležitost, na kterou se nelze spoléhat.


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 09:46