Agris.cz - agrární portál

SZPI uzavřela kvůli plísni a myším sklad potravin na Karlovarsku

29. 7. 2011 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela sklad potravin v Hroznětíně na Karlovarsku. Ve skladu vietnamského provozovatele byla plíseň a myší trus. Část zboží ležela přímo na zemi. Skladované potraviny už Vietnamec nesmí prodávat. "Inspekce shledala, že celý sklad je ve špatném technickém stavu," oznámil ČTK mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Inspektoři zjistili, že Vietnamec skladuje v přízemí kontrolovaného objektu chlazené, mražené a balené potraviny, určené zejména pro prodej na tržištích v Potůčkách a Hraničné u Kraslic. "Podlahy, stěny i stropy byly zaplísněné a silně znečištěné, místy odpadávala omítka. Potraviny byly uskladněny jak na paletách, tak i přímo na podlaze," popsal stav Spáčil.

Kontroloři kvůli nalezeným produktům živočišného původu spolupracovali také se Státní veterinární správou. V kádi ve venkovním prostoru našli asi 50 kilogramů živých kaprů. "Kontroloři našli také vepřová střeva, vykuchaná chlazená kuřata a dršťky uskladněné v autě," řekl Spáčil.

V celém skladu včetně palet s potravinami ležel myší trus. Provozovatel navíc neměl sklad registrovaný u SZPI, žádost o registraci podal až v den kontroly. Pokud SZPI zahájí správní řízení, což je pravděpodobné, hrozí provozovateli pokuta. Podle zákona může sankce činit až tři miliony korun.


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:14