Agris.cz - agrární portál

ČIŽP dala pokutu 1,5 milionu Kč za zničení lesa na Litoměřicku

1. 8. 2011 | ČTK

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) dala pokutu 1,5 milionu korun vlastníkovi lesa u Bylochova na Litoměřicku za to, že těžkou technikou vážně poškodil lesní porosty. Mluvčí inspekce Ivana Awwadová dnes v tiskové zprávě uvedla, že je to zatím nejvyšší pokuta za poškození lesa, kterou kdy inspektoři z ústeckého ČIŽP udělili. Vlastník lesa ze Suchdola nad Lužnicí se proti pokutě odvolal, ministerstvo životního prostředí ji ale potvrdilo.

Podle Awwadové inspektoři v loňském roce zjistili, že vlastník nešetrnou těžbou dřeva poškodil půdní povrch v lese, rozjezdil původní i nově vybudované přibližovací linky a cesty v délce dva kilometry. Lesní cesty byly rozježděny až na šířku čtyř metrů a některé rýhy byly hluboké až jeden metr. Podle inspektorů tak narušil stabilitu porostů a zvýšil riziko eroze. Následkem toho prý silný vítr řadu stromů v lese vyvrátil. Silný déšť pak způsobil silnou erozi, v místě je narušený vodní režim.

Podle ředitelky ústeckého inspektorátu Jany Moravcové nyní ČIŽP uvažuje o tom, že nařídí vlastníkovi, aby svoji předchozí činnost napravil a krajinu uvedl do takového stavu, jak je to ještě možné.


Zdroj: ČTK, 1. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:43