Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 1. 8. 2011

2. 8. 2011 | Agris

Lesy ČR kontrolují sběrače borůvek a neoprávněné vjezdy do lesů

V tomto období začala nejen sezóna sběru hub, ale vrcholí i období sběru borůvek. Lesníci se tak každoročně dostávají do sporů zejména s neukázněnými sběrači borůvek, kteří češou borůvky ve velkém, ničí porosty borůvčí a snad si ani neuvědomují, že tím porušují zákon. Podmínky pro sběr lesních plodů jsou ale v zákonech upraveny jednoznačně.

Sněmovnu čeká debata o prodeji státní zemědělské půdy cizincům

Poslanecká sněmovna by měla na některé z příštích schůzí projednávat novelu zákona, která umožní prodej státní zemědělské půdy občanům Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. V květnu totiž přestala platit výjimka, kterou si Česko vyjednalo při vstupu do EU. Na prodej zemědělské půdy cizincům tehdy uvalilo sedmiletý zákaz. I v případě, že by český parlament tuto novelu nepřijal, občané EU by měli na odkup půdy právo. Smlouva o přistoupení k EU je totiž nadřazenou právní normou.

ČIŽP dala pokutu 1,5 milionu Kč za zničení lesa na Litoměřicku

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) dala pokutu 1,5 milionu korun vlastníkovi lesa u Bylochova na Litoměřicku za to, že těžkou technikou vážně poškodil lesní porosty. Mluvčí inspekce Ivana Awwadová dnes v tiskové zprávě uvedla, že je to zatím nejvyšší pokuta za poškození lesa, kterou kdy inspektoři z ústeckého ČIŽP udělili. Vlastník lesa ze Suchdola nad Lužnicí se proti pokutě odvolal, ministerstvo životního prostředí ji ale potvrdilo.

Likvidace chovů prasat pokračuje

Značný propad byl zaznamenán i ve výrobě drůbežího masa, významně se snížily stavy kuřat na výkrm. Produkce masa ve druhém čtvrtletí letošního roku podle včera zveřejněných údajů Českého statistického úřadu činila 128,9 tisíce tun a byla o 5,6 procenta nižší než ve stejném období minulého roku. Mlékárny nakoupily 582,7 milionu litrů mléka, což bylo meziročně o půl procenta méně. K poklesu došlo v produkci vepřového (o 1,9 %), hovězího (o 3,3 %) a hlavně drůbežího masa (o 11,7 %).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 2. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:40