Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 2. 8. 2011

3. 8. 2011 | Agris

Eroze ujídá z úrody, způsobuje miliardové škody

Ztráty v důsledku zhoršování kvality půdy jsou celospolečenským problémem. Účinná obrana proti nepříznivému vývoji však není snadná. Eroze útočí. Nový fenomén českého zemědělství ohrožuje už téměř polovinu rozlohy orné půdy. Podle posledních analýz by při nejhorším možném scénáři mohla v blízké budoucnosti zničit až 21 milionů tun půdy za rok. Finančně to lze vyjádřit jako škodu za 4,3 miliardy korun.

Babišův Agrofert hodlá pohltit českou uzenářskou firmu Zedníček

Agrární kolos Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše chce ovládnout českou uzenářskou firmu Zedníček z Kunovic na Uherskohradišťsku. O plánované fúzi informoval antimonopolní úřad na svých internetových stránkách. Kunovická firma podle svého webu dodává zboží do téměř dvou tisíců obchodů v Česku a na Slovensku a patří k největším tuzemským dodavatelům chlazených potravin. Antimonopolní úředníci nyní budou zkoumat, zda fúze nenaruší hospodářskou soutěž v oblasti masných výrobků z vepřového, hovězího a drůbežího masa.

Aktivisté chtějí, aby soud zakázal policii zasahovat na Šumavě

Jeden z účastníků blokády proti kácení stromů napadených kůrovcem Na Ztraceném u Modravy, plzeňský aktivista Martin Marek, se obrátil na soud, aby předběžným opatřením zamezil policii zasahovat proti aktivistům. Policie podle Marka postupuje protiprávně. Pokud by soud jeho návrhu vyhověl a předběžné opatření vydal, policie by nemohla dál bránit aktivistům v pohybu ve vymezených zónách a vyvádět je z prostor označených pro těžbu, oznámil dnes Marek ČTK. Kácením by se měla na základě dalších podnětů zabývat také kancelář ombudsmana.

Deště v ČR brzdí žně, za poslední týden téměř nepokročily

Deštivé počasí dále brzdí žně v Česku. Za poslední týden sklizeň obilí pokročila jen o šest procent z celkové sklizňové plochy, v některých krajích se sklízení prakticky zastavilo. K dnešnímu dni bylo sklizeno 17 procent ploch obilí a polovina polí s řepkou. Vyplývá to z informací Agrární komory. Průměrné výnosy u obilí i řepky jsou zatím vyšší než loni. Například na Vysočině sklidili zemědělci za uplynulý týden jen 87 hektarů obilovin a 78 hektarů řepky. V okrese Opava je sklizeno pouze 2,4 procenta obilí a sedm procent řepky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 3. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:59