Agris.cz - agrární portál

USA kvůli hladu v Somálsku zmírnily opatření proti islamistům

3. 8. 2011 | ČTK

USA zmírnily některá opatření proti islámským radikálům v Somálsku, aby v oblastech hladomoru usnadnily poskytování pomoci. Podle agentury AFP to dnes uvedli nejmenovaní američtí činitelé. OSN za oblasti hladomoru v červenci označila dva jihosomálské regiony a dnes vyzvala mezinárodní letecké společnosti, aby pomohly s dopravou humanitární pomoci do této východoafrické země.

Dosud se podle prohlášení Dětského fondu OSN (UNICEF) do pomoci zapojily Lufthansa, British Airways, Virgin a společnost UPS. Převoz asi 100 tun potravin dopravním letadlem podle mluvčí UNICEF Marixie Mercadové stojí 246.000 eur (bezmála šest milionů korun). OSN chce dopravit do země až 5000 tun pomoci.

V současné době je podle UNICEF ve východní Africe asi 2,3 milionu podvyživených dětí. Pokud nebude během nejbližších týdnů doručena pomoc, může jich až půl milionu zemřít.

Velkou část jihu a centrální oblasti Somálska ovládá somálské hnutí Šabáb, které podle svědků brání hladovějícím v přístupu k pomoci. Washington považuje Šabáb za teroristickou organizaci a asi tři roky staré sankce proti skupině hodlá ponechat v platnosti. Nebude ale podle vládních zdrojů AFP stíhat humanitární organizace, které se "v dobré víře" pokusí v zasažených oblastech rozdělovat potraviny.

Sankce USA proti Šabábu zakazují ozbrojence jakkoli podporovat. Některé humanitární organizace se obávaly trestního stíhání, pokud by s milicemi spolupracovaly.

Celkově postihl hlad ve východní Africe asi 12 milionů lidí, zejména v Somálsku, v Etiopii a v Keni. Podle odhadů OSN se může v nejbližší době zhoršit také situace v Ugandě.

Potravinovou pomoc podle OSN potřebuje také Zimbabwe. Sucho nyní sužuje šest z deseti provincií a země pro letošní rok potřebuje dodatečnou pomoc ve výši 73 milionů dolarů (1,2 miliardy korun), aby se hladomoru vyhnula, uvedla místní mise OSN.

Dodávku 40 tun potravin pro somálské uprchlíky v Keni dnes oznámila Itálie. Pomoc do keňského Nairobi by měl Řím vyslat dnes večer. Dodávka obsahuje rýži, kukuřici, mouku, cukr a mléko a je určena zejména pro uprchlický tábor Dadaab, kde se nachází kolem


Zdroj: ČTK, 3. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 01:05