Agris.cz - agrární portál

Stav hladomoru podle OSN platí již v pěti částech Somálska

4. 8. 2011 | ČTK

Organizace spojených národů označila další tři lokality v Somálsku za oblasti hladomoru. Podle agentury AP jde o region Middle Shabelle, zařízení pro uprchlíky v lokalitě Afgoye a tábory se somálskými uprchlíky v hlavním městě Mogadišu. Počet oblastí hladomoru ve zbídačelé východoafrické zemi tak stoupl na pět. V dalších až šesti týdnech se podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) hladomor pravděpodobně rozšíří na celý jih země.

Podle OSN lze o hladomoru hovořit tehdy, pokud je více než 30 procent dětí v dané lokalitě podvyživených a kvůli nedostatku potravin v ní umírají dva lidé na 10.000 obyvatel denně.

Jihosomálské oblasti Bakool a Lower Shabelle označila OSN za oblasti hladomoru před dvěma týdny. Tři nové oblasti hladomoru podle agentury AFP zahrnují uprchlické tábory v sedmi obvodech metropole, dva okresy v Middle Shabelle a tábor pro vysídlence v Afgoye. Tady se v současnosti nachází asi 409.000 Somálců, což z něj podle agentury AFP činí největší takové zařízení pro vnitřně přesídlené osoby na světě.

Nejhorší sucho za posledních 60 let v Somálsku a dalších zemích Afrického rohu podle OSN ohrožuje kolem 12 milionů lidí. Desetitisíce Afričanů již podle AP zemřely a dalších desítky tisíc ze Somálska utekly do sousedních zemí. Činnost humanitárních organizací znesnadňuje složitá bezpečnostní situace v zemi. Centrální a jižní část Somálska ovládají islamisté, kteří podle svědků brání potřebným v přístupu k pomoci.

Švýcarsko, jehož prezidentka je nyní na návštěvě Keni, podle dnešního oznámení rozhodlo na pomoc obětem potravinové krize ve východní Africe věnovat dalších 4,5 milionu franků (bezmála sto milionu korun). Micheline Calmyová-Reyová je podle AFP první hlavou státu ze západních zemí, která v současné humanitární krizi do postižených afrických zemí zavítala.

O pomoci obětem sucha měli afričtí politici a představitelé mezinárodních organizací jednat také příští týden na speciální dárcovské konferenci, ta byla ale podle agentury AP o nejméně dva týdny údajně z organizačních důvodů odložena.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:51