Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 5. – 7. 2011

8. 8. 2011 | Agris

FAO: Třetina potravin se vyhazuje

Ztráty vyprodukovaných potravin činí ročně v potravinovém řetězci od primární produkce po spotřebitele 1,3 mld. t. K příčinám patří např. neprodaná nadprodukce, nevyhovující posklizňové podmínky, blahobyt a lenost spotřebitelů. Podle zprávy organizace FAO zpracované Švédským institutem pro potraviny a biotechnologie se ročně z produktů určených pro lidskou výživu nevyužije 1,3 mld. tun, tj. ca třetina. Větší podíl je ve vyspělých zemích: v USA a v Evropě činí odpad na osobu ročně 95 - 115 kg, zatímco v subsaharské Africe a jihovýchodní Asii jen 6 - 11 kg.

Stanovisko ministra Chalupy k demonstraci před budovou MŽP

Vítám klidný průběh dnešní akce a jsem rád, že na shromáždění zazněly argumenty jak od aktivistů, tak od místních obyvatel, kteří kácení podporují. Na mém dosavadním názoru k problémům Šumavy a jejich řešení se nic nemění. Znovu připomínám, že jsem proti jakémukoliv politizování tohoto problému, jde o odbornou nikoliv politickou záležitost a sbírání politických bodů na úkor přírody odmítám.

Největší podpásovka od ministra zemědělcům

I zemědělci okresu Ústí nad Orlicí jsou hrubě nespokojeni s rozhodnutím ministra zemědělství o zastavení podpory výstavby bioplynových stanic. Je to typický příklad antikoncepce zemědělství, kdy se školíme o vhodnosti výstavby bioplynek, vyhlásíme 13. kolo příjmu žádostí, žadatelé absolvují nespočet jednání a vydají značný obnos finančních prostředků na projekty, stavební povolení, pracně dojednají s bankami úvěry a pak se jedním nepochopitelným rozhodnutím vše zruší.

ČSSD a SZ žádají, aby postup policie na Šumavě prověřila inspekce

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka dnes vyzval ministra vnitra Jana Kubiceho, aby prověřil chování policie při postupu proti aktivistům blokujícím kácení stromů napadených kůrovcem na Šumavě. Výpověďmi aktivistů o hrubém zacházení ze strany policie je znepokojena i Strana zelených. Zelení proto podle předsedy Ondřeje Lišky žádají vedle prošetření chování policie inspekcí také přítomnost nezávislých pozorovatelů v místě blokády.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.


Zdroj: Agris, 8. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:48