Agris.cz - agrární portál

Nové prostředky v systému ochrany ovoce před houbovými chorobami

8. 8. 2011 | Zahradaweb.cz

V poslední době jsme se hodně věnovali testování alternativních fungicidních prostředků pro ochranu ovoce před houbovými chorobami. Zejména jsme se zaměřili na ochranu jabloní před strupovitostí. Výsledky jsou velmi dobré a dávají možnost mnohem většího rozšíření testovaných prostředků v ochraně sadů, ať už v ekologické nebo integrované produkci.

Kromě měďnatých přípravků (přednostně na bázi hydroxidu mědi) a přípravků na bázi smáčitelné síry, byly rozhodující složkou systému další tři prostředky –Alginure®, polysulfid vápenatý, VitiSan. Tyto prostředky jsou určeny nejen pro ekologickou produkci, ale mají široké uplatnění i v IP. Proto se chci více věnovat jejich mechanismu působení a způsobu použití.

Alginure®

Velmi zajímavým produktem je Alginure®. Nejedná se o fungicidní prostředek, ale o prostředek aktivující obranné mechanismy rostliny. Alginure® obsahuje extrakty z mořských řas, rostlinné aminokyseliny, fosfonáty a fosfáty. Tento prostředek působí jako spouštěcí mechanismus, startující v rostlině biochemické reakce, kterými se brání při napadení patogenem.

Za normální situace, kdy dojde k napadení rostliny patogenem, dochází následně k iniciaci obranných mechanismů. Rostlina rozpozná patogena pomocí specifických látek – elicitorů a na základě toho začnou probíhat biochemické obranné procesy. V té chvíli má však patogen časový náskok, který jej zvýhodňuje. Alginure® obsahuje složky, zvané spouštěče, které nastartují obranné reakce, takže pokud provedeme aplikaci v době infekčního tlaku, rostlina je schopna se rychle a účinně bránit.

Alginure® sestává ze dvou typů složek. Jednak jsou to výtažky z mořských řas a výtažky z rostlin, které obsahují algináty, laminariny, cytokininy a proteiny, betainy, peptidy, sacharidy, hormony a další látky. Tyto látky slouží jako aktivátory obranných mechanismů. Dále jsou tu fosfáty a fosfonáty, a to ve formě především draselných solí kyseliny fosforečné a fosforité. Tyto látky zprostředkují účinnější transport organických aktivátorů do buněk rostlin. To ukazuje tabulka č. 1. Na ní je vidět, že jednotlivé složky samostatně nevyvolávají tvorbu obranných látek, ale jejich uspořádání do účinného komplexu v prostředku Alginure® tyto reakce velmi účinně aktivuje.

Sama kyselina fosforečná a fosforitá nemá při aplikaci produktu přímý účinek na potagena, nebo jen minimální, jak vyplývá z výzkumu S. Heibertshausena v Geisenheimu, 2009. Veškerý účinek se děje přes aktivaci rostliny.

Celý text článku naleznete v tištěné formě časopisu Zahradnictví č. 4/2011.

Text Ing. Martin Bagár, Ph.D., Biocont Laboratory


Zdroj: Zahradaweb.cz, 8. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:54