Agris.cz - agrární portál

Rusko už se nebojí, ruší omezení na dovoz evropské zeleniny

8. 8. 2011 | tyden.cz

Rusko od úterý 9. srpna ruší veškerá omezení na dovoz zeleniny z Evropské unie, vyhlášený počátkem června kvůli obavám z rozšíření nebezpečné střevní bakterie E.coli. Oznámily to dnes ruské agentury s odvoláním na hlavního hygienika Gennadije Oniščenka, podle kterého hrozba nákazy pominula.

Zákaz se původně vztahoval jen na Španělsko a Německo, kde střevní bakterie nejvíce řádila, ale 2. června Moskva rozšířila omezení na celou Evropskou unii. Nákaza si vyžádala nejméně 49 životů a stovky lidí onemocněly. Podle Bruselu byl rozsah zákazu neopodstatněný a nepřiměřený, odporující pravidlům WTO. Rusko pak na summitu 10. června souhlasilo s tím, že zákaz zruší, pokud obdrží certifikáty nezávadnosti.

Proces byl však zdlouhavý, zákaz rušila Moskva postupně, nejprve v případě Belgie, Nizozemska, Dánska a Španělska. Z Česka pak povolila zeleninu dovážet 11. července. Podle Zelinářské unie Čech a Moravy zákaz způsobil škody několika pěstitelům, ale celkově Rusko není pro české zelináře důležitým exportním trhem.

Z unie se loni vyvezla do Ruska zelenina za 600 milionů eur (14,5 miliardy korun).


Zdroj: tyden.cz, 8. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:38