Agris.cz - agrární portál

Brigádníky letos nepotřebují

10. 8. 2011 | Denik.cz

Podprůměrnou úrodu sklízí letos Zemědělské družstvo Dolany. Vlivem květnových mrazů se urodilo méně ovoce, některé odrůdy navíc v horší kvalitě.

Mrazy se podepsaly především na jablkách, višních a hruškách. Zastihly je těsně po odkvětu. Například u jablek viditelně poškodily jádřince. „Škody jsou ve výši sedmdesáti procent. Zredukovali jsme je na třicet procent v produkci,“ uvedl Jiří Fišer, hlavní ovocnář ZD Dolany. Dodal, že ztráta se pohybuje v desítkách milionů korun.

Hromadné nábory brigádníků na sklizeň ovoce, které byly v minulých letech běžné, se letos nekonají. Vždy tu pracovalo 200 až 300 brigádníků na višních, stejný počet pomáhal se sklizní jablek. „Měli jsme i brigádníky z Polska, letos budeme brát asi jen pětadvacet brigádníků – místních lidí,“ dodal ovocnář.

V červenci v ZD Dolany sklidili 60 tun višní. „Běžně to bývalo kolem 250 až 300 tun a s podobně velkým propadem počítáme i u jablek. Odhadujeme, že jich sklidíme dva tisíce tun, běžně se přitom jednalo o šest až sedm tisíc tun,“ řekl Fišer.

Některé odrůdy jablek se sklízejí již nyní, například James grive. „Je na nich vidět poškození – mají skvrny a část plodů nemá vyvinutý semeník. Zřejmě budou mít oproti minulosti kratší dobu skladovatelnosti,“ míní Fišer. Květnové mrazy byly také příčinou propouštění zaměstnanců v ZD Dolany. Skončit muselo 30 lidí.


Zdroj: Denik.cz, 10. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:06