Agris.cz - agrární portál

Obchodníci chtějí lépe informovat o rizikových potravinách

10. 8. 2011 | ČTK

Obchodníci zvýší spolupráci s dozorovými orgány, aby mohli například včas a věrohodně informovat zákazníky o případných rizikových potravinách a zabránili vzniku paniky mezi spotřebiteli, kvůli které pak mohou přijít o značnou část tržeb. Na rozšíření spolupráce se dnes dohodli zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) s hlavním hygienikem ČR Michaelem Vítem a ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakubem Šebestou.

"Ve spolupráci s dozorovými orgány SOCR hodlá především věrohodně informovat své zákazníky o skutečných, ne pouze vykonstruovaných rizicích, podobně jako to již činí české dozorové orgány, a přispět tak k osvětě a správné orientaci spotřebitelů v této oblasti," stojí v prohlášení SOCR.

Například poplašné informace ohledně epidemie nebezpečné střevní bakterie E.coli letos na jaře způsobily obrovský pokles zájmu spotřebitelů o zeleninu, kterou pak museli zemědělci likvidovat. Výrazně také klesla cena zeleniny na pultech tuzemských ochodů. Nakonec se přitom ukázalo, že zelenina původcem nákazy není.

"Podle názoru SOCR i českých dozorových orgánů lze do značné míry předcházet neadekvátním chaotickým reakcím spotřebitelů na sdělení týkající se potenciálně nebezpečných potravin," uvedl SOCR.

Čeští zemědělci kvůli nákaze bakterií E.coli přišli o 64 milionů korun. Podle zelinářské unie museli čeští pěstitelé zaorat celkem 36 hektarů salátu a dva hektary okurek.


Zdroj: ČTK, 10. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 16:30