Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR plánují na veřejně prospěšné projekty v lesích dvojnásobek finančních prostředků – nejméně 600 mil. korun.

11. 8. 2011 | Lesy České republiky, s. p.

Státní podnik Lesy ČR ve středu představil dokument „Program 2020 - zajištění veřejného zájmu u LČR“, jehož cílem je podpora a rozvoj veřejně prospěšných projektů. Tento program slouží k financování konkrétních investičních i neinvestičních projektů na obnovu a údržbu turistických cest, naučných stezek, odpočinkových míst, studánek, kulturních památek, opatření na ochranu biologické rozmanitosti a mnoho dalších činností v lesích obhospodařovaných Lesy ČR. Do Programu 2020 budou v následujících 10 letech Lesy ČR průběžně investovat nejméně 600 mil. korun.

Peníze z vlastních zdrojů

V rámci Programu 2020 budou Lesy ČR z vlastních prostředků i nadále podporovat a rozvíjet veřejně prospěšnou funkci lesů, a to minimálně částkou 60 milionů Kč ročně. Tuto částku budeme navyšovat v závislosti na vývoji hospodářském výsledku podniku. Díky rekordnímu zisku za rok 2010 a pozitivnímu vývoji hospodaření bylo možno zdvojnásobit investice v porovnání s předchozími obdobími,“ říká Svatopluk Sýkora, generální ředitel Lesů ČR.

Dokument s názvem „Program 2020 - zajištění cílů veřejného zájmu u LČR“ navazuje na původní program z roku 1999 a je určen všem milovníkům přírody a naší kulturní krajiny, návštěvníkům lesů i odborné veřejnosti. Program 2020 je od počátku koncipován jako otevřený a Lesy ČR ode dneška umožňují široké veřejnosti předkládat náměty pro jeho konkrétní realizaci. Program 2020 je zveřejněn na internetových stránkách Lesů ČR http://www.lesycr.cza realizační náměty je možné posílat na elektronickou adresu Program2020@lesycr.cz .

Investiční i neinvestiční projekty

Mezi letošní významné akce, které budou Lesy ČR v rámci Programu 2020 realizovat patří například vybudování turistické stezky s přístřešky a odpočinkovými místy Račí údolí na Lesní správě Javorník za 1,3 milionu Kč, výstavba rozhledny Miloňová na Lesní správě Vsetín v hodnotě 1,2 milionu Kč, vybudování turistické stezky Paraplíčko nad obcí Dubí na Lesní správě Litvínov za 1,2 milionu Kč. Dále půjde o opravu tělesa Koněspřežné dráhy České Budějovice - Linec na Lesní správě Vyšší Brod za 750 tisíc Kč, výstavbu Naučné stezky Klimkovice v lesích s lázeňskou funkcí na Lesní správě Ostrava za půl milionu Kč či opravu zříceniny hradu Hamrštejn za 300 tisíc korun na Lesní správě Ještěd.

Lesy ČR rovněž kladou důraz na pravidelnou osvětovou práci s veřejností, obzvláště pak s mládeží. Mezi nejvýznamnější počiny v této oblasti patří zejména jednotlivé projekty v rámci lesní pedagogiky, Den s LČR či vzdělávací projekt „Les ve škole - škola v lese“.

Státní podnik rovněž spolupracuje na mezinárodních projektech s podporou EU jako například EUSTAFOR nebo Operační programy Přeshraniční spolupráce 2007 - 2013. Oblast vědy a výzkumu podporují Lesy ČR v rámci takzvanévlastní grantové služby vypisováním soutěží na řešení výzkumných úkolů pro vybraná témata. Do konce roku 2010 bylo přijato a k výzkumnému řešení zadáno celkem 44 výzkumných projektů v celkové výši 55 mil. Kč.

Naprostá většina činností, které jsou realizovány v rámci Programu 2020, je financována z vlastních zdrojů podniku, tedy z prodeje dřeva. Lesy ČR chápou realizaci funkčních aktivit v oblasti řízených funkcí lesa jako důležitou a nedílnou součást svých činností, a proto hodlají i nadále zajišťovat veřejný zájem v lesích nad rámec stanovený lesním zákonem a zároveň v souladu s moderními evropskými a světovými trendy.

Zbyněk Boublík


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 11. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 08:22