Agris.cz - agrární portál

Prazdroj je soběstačný v CO2, plyn z kvašení piva znovu využívá

11. 8. 2011 | ČTK

Plzeňský Prazdroj ve středu zprovoznil zařízení na zpětné jímání přírodního oxidu uhličitého. CO2 vzniklý při kvašení piva dříve unikal do vzduchu. Podnik se tak stal soběstačným a nemusí už CO2 nakupovat. Jímáním a opětovným užitím plynu ušetří ročně pivovary Prazdroj a Gambrinus nejméně 280 tun CO2, který by se jinak musel vyrobit z fosilních zdrojů s emisemi, řekl ČTK Pavel Pech z Prazdroje, který měl investici za šest milionů korun na starosti.

Podle něj jdou touto cestou další velcí výrobci piva v Evropě včetně českých. Stejná investice čeká letos pivovary v Nošovicích a příští rok ve Velkých Popovicích, oba ze skupiny Prazdroj.

"CO2 vzniká během kvasných procesů. Část se přirozeně rozpouští v pivu a jeho konzumenti to znají jako říz. Přebytky ale unikaly do atmosféry, nyní jsme ho schopni znovu využít k vytvoření ochranné atmosféry pro stáčení a přečerpávání piva," řekl manažer trvale udržitelného rozvoje Jan Šik. Pivovar přebytek přírodního CO2 jímá a zkapalňuje.

"Unikající plyn se svede do potrubí, zkapalní a natlačí do zásobníku. Pokud ho potřebujeme pro výrobu, opět se zplyní a znovu použije. Protože se nám daří sbírat maximum CO2, nemuseli jsme už letos žádný nakoupit," řekl Pech. Obě stanice v Prazdroji i Gambrinusu umí zpracovat 1500 kilogramů CO2 za hodinu. Investice se vrátí do dvou let.

Prazdroj vložil v loňském fiskálním roce (duben 2010 až březen 2011) do udržitelného rozvoje 104 milionů korun, meziročně o 40 procent více. Do ochrany životního prostředí, úspor energií, emisí a vody šlo z toho 54 milionů Kč. Podle ředitelky firemních vztahů a komunikace Drahomíry Mandíkové chce podnik do roku 2015 snížit spotřebu vody o čtvrtinu. Současná spotřeba činí 3,84 hektolitru na výrobu jednoho hektolitru piva, což je meziročně o hektolitr méně. Spotřeba energie klesla za rok o 15 procent na 91 MJ/hl. Odpady z výroby, například mláto, sladovnický odpad a obaly, jsou z 99 procent znovu využívané.

Na pivovar s 2300 kmenovými zaměstnanci ve všech třech závodech po Česku je napojeno podle Mandíkové 30.000 nepřímých pracovníků. Zhruba 87 procent zboží a služeb nakupuje od českých firem.


Zdroj: ČTK, 11. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:20