Agris.cz - agrární portál

Varování před přehnojením plodin sírou

11. 8. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Problematiku přílišného zásobení zemědělských kultur sírou objasňuje aktuální věstník německé poradenské služby věnovaný efektivitě hnojení. Jak zdůraznil autor příspěvku Dr. Frank Eulenstein z Leibnitzova centra pro výzkum zemědělské krajiny (ZALF), obsahuje mnoho hnojiv takový poměr síry k dusíku, který je pro většinu plodin optimální. Na trhu se však objevila i řada produktů, které obsahovaly příliš vysoký podíl síry. Přehnojení může vést k okyselení půdy a tím i k problémům s půdní úrodností. V již kyselých půdách vzniká nebezpečí, že dalším vymýváním vápníku průsakovou vodou vzroste dostupnost těžkých kovů, uvádí Dr. Eulenstein.

Kromě toho by se mohly v půdním roztoku uvolňovat hliníkové ionty, které způsobují např. poruchy růstu kulturních rostlin. Proto je důležité uzpůsobit dodání síry potřebě rostlin, aby bylo dosaženo jejich optimální zásobenosti a půda nebyla poškozena.

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-News-Warnung-vor-einer-ueberhoehten-Schwefelduengung-440921.html


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 11. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:35