Agris.cz - agrární portál

Olomoucké výstaviště představí Rajský dvůr s bylinkami

11. 8. 2011 | ČTK

Letní etapě květinové výstavy Flora Olomouc bude letos vévodit expozice připomínající středověký klášterní Rajský dvůr. Její brány se otevřou příští čtvrtek a záplavu květin i bylin si budou moci návštěvníci prohlédnout do neděle. V areálu výstaviště lidé během expozice najdou především květiny vrcholícího léta. Na olomouckém výstavišti se sejde na 270 vystavovatelů a prodejců z tuzemska, Polska i Slovenska.

Ústřední pavilon expozice bude lákat návštěvníky do Rajské zahrady. Mottem letní Flory jsou totiž Bylinkové a voňavé zahrady. "Pavilon má připomínat prostor klášterní zahrady, kde dominantou byla studna a kolem ní byly v pravidelných intervalech vysázeny bylinky," uvedla pracovnice výstaviště Věra Mazalová. V pavilonu si tak budou moci na čtvercových plochách lidé přivonět k levanduli, bazalce, heřmánku, ale i ke konopí, kmínu či lnu.

V bylinkové atmosféře se ponese i doprovodný program v pavilonu A. Připravena bude nejen čajovna, ale i stánky s prodejem bylin, sušených čajů a koření. Pro děti i dospělé je připravena Krtečkova zahrádka, expozice ukázkové české zahrady se lnem, konopím a kmínem. Od odborníků se lidé budou moci během přednášek dozvědět například charakteristiku léčivých rostlin, novinky z gemoterapie, což je léčení pupeny, či informace o úpravě rostlinných drog a o přípravcích z léčivých rostlin. Na galerii tohoto pavilonu se představí floristé s vázanými letními kyticemi. Doplní je spolky kaktusářů s přehlídkou kaktusů a sukulentů.

Další část expozice letní etapy květinové výstavy najdou návštěvníci také v pavilonu E, který už tradičně obsadí Svaz školkařů s epozicí školkařských okrasných výpěstků. Zahrádkáři přivezou letní květiny, řezané růže, mečíky, ale i trvalky či balkonové květiny. V pavilonu H návštěvníci naleznou expozici letního ovoce a zeleniny. Nabídku pavilonu doplní zahrádkářská poradna a sklípek vinařů.

Součástí květinové výstavy jsou i letos Letní zahradnické trhy, které zájemcům nabídnou květiny, okrasné dřeviny i pomůcky a potřeby pro zahradníky a zahrádkáře.

Výstava Flora je nejstarší českou květinovou výstavou. První expozice se v Olomouci uskutečnila 24. srpna 1958 pod názvem Výstava květin podniků místního hospodářství. V roce 1967 expozici, která trvala 45 dnů a pokryla nejen Smetanovy, ale také Čechovy a Bezručovy sady, navštívilo 840.000 lidí. Současný název Flora Olomouc dostala výstava právě v tomto roce.

Loňský ročník letní Flory navštívilo podle vedení výstaviště Flora více než 32.000 návštěvníků. Větší zájem mezi návštěvníky je o její jarní část, kterou letos navštívilo na 75.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 11. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:01