Agris.cz - agrární portál

Češi si zvykli objednávat vína přes internet

12. 8. 2011 | ČTK

Češi si zvykli objednávat vína přes internet. Zásilkové služby využívá stále více zákazníků. Na tento trend se adaptovali také vinaři. Vyplývá to z ankety ČTK. Podle ředitele Národního vinařského centra Pavla Kršky je nákup vín na internetu vhodný doplněk k vinařské turistice.

"Někteří návštěvníci, kteří ochutnají víno u vinaře ve sklepě při návštěvě vinařského regionu, nemají možnost si víno hned odvést, a možnost zaslání vína přes zásilkovou službu často využívají," řekl Krška. Podle něj je možnost objednání vína přes internet a zaslání pomocí zásilkové služby u českých a moravských vinařů poměrně rozšířená a čím dál více zákazníků tuto možnost využívá.

S tím souhlasí i ředitel Vinařství chateau Lednice Jiří Hudec. "Je to i tím, že vzniklo mnoho internetových prodejen a každý výrobce vína má svůj e-shop," uvedl Hudec. Podle něj jsou klienty spíše více majetní lidé, kteří nemají tolik času jít do kamenného obchodu. "Sedí celý den u počítače a občas si kliknou na výrobce vína, i když ví, že cena je vyšší. V pohodlí si i přečtou recenze na určitý typ vína," uvedl Hudec.

Nákupy přes internet jsou obecně mezi Čechy ve velké oblibě. Z průzkumů vyplývá, že 95 procent uživatelů internetu už někdy nakupovala přes internet. K sortimentu v nabídce se dostává i víno. Online vinotéky jsou už součástí webů velkých a středních vinařství. "Zákazníci si mohou vybrat vína podle barvy, druhu nebo podle toho, k čemu se nejlépe hodí," potvrzuje tento trend obchodní ředitel společnosti Vinium Velké Pavlovice Tomáš Bína.

Spotřebitelé podle něj rádi zůstávají u osvědčených značek a s vínem je to podobné. "V online vinotéce si zákazník sice víno neochutná, ale přečte si konkrétní informace. A když mu objednané víno chutná, velmi často si je objednává znova," dodal Bína.

Přes internet je podle něj možné objednat různé počty a druhy vín, které mohou být doručeny přímo domů. Platba kartou je také pohodlnější. "V zahraničí tímto způsobem platí 80 procent lidí. Češi jsou ve srovnání konzervativní, ale už je znát výrazný posun," uvedl Bína.


Zdroj: ČTK, 12. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 04:11