Agris.cz - agrární portál

Vinaři budou přesněji popisovat jakostní víno, končí stolní víno

12. 8. 2011 | FinančníNoviny.cz

Vinaři budou muset nově uvádět na etiketě jakostního vína evidenční číslo jakosti. Novelu, která má předcházet falšování vín, podepsal prezident Václav Klaus. ČTK o tom informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Norma v návaznosti na reformu Společné organizace zemědělských trhů v EU také ruší kategorii "stolní víno". Stanovuje rovněž jednotný vzor žádostí a oznámení týkajících se vinařství, což má vinařům zjednodušit administrativu.

Další změnou je nárůst horní hranice celkového obsahu alkoholu u červeného vína vyrobeného v České republice z hroznů sklizených v tuzemsku. Vzroste také maximální přípustný podíl zbytkového cukru v nízkoalkoholickém víně z dosavadních 60 na 70 gramů na litr vína.

Zemské víno bude muset být podle novely vyrobeno výhradně z hroznů vypěstovaných v dané vinařské oblasti. Navrhovaná úprava je tak proti unijní přísnější. Evropské předpisy totiž povolují takto značit vína, u nichž je 85 procent hroznů místních. Tuzemské vinařské oblasti Čechy a Morava jsou ale podle předkladatelů dostatečně veliké na to, aby nebylo příměsí třeba.

Zákon zachovává definici vína "chateau", kterou původní vládní předloha naopak chtěla vypustit. Podmínkou bude, že víno pochází z podniku, který skutečně existuje a takto se nazývá nejméně 15 let.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 12. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:59