Agris.cz - agrární portál

Prezident umožnil zavedení lhůty k vyjasnění vlastnictví k půdě

12. 8. 2011 | ČTK

Lidé se budou moci nejpozději do konce roku 2012 domáhat u soudů toho, aby vyjasnily vlastnictví pozemků a zejména zemědělské půdy v dosavadních restitučních sporech. Týká se to případů, v nichž pozemkový úřad neuznal vlastnický nárok restituentů k půdě. Se zavedením lhůty počítá novela zákona o vlastnictví půdy a jiného zemědělskému majetku, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. O podpisu ČTK informoval hradní mluvčí Radim Ochvat.

Novela má podle svých tvůrců, senátorů za ČSSD, ODS a STAN, pomoci vyřešit současné blokace nakládání s pozemky, na které byl vznesen restituční nárok, požadavek na územní úpravy nebo rozvoj obcí. V některých případech jsou pozemky blokovány po desetiletí.

Prezident dnes také podepsal zákon o podpoře regionálního rozvoje. Má přesněji vymezit působnost regionálních rad, které zajišťují přísun dotací z Evropské unie do krajů. Vytvořit má vhodnější podmínky pro jejich působení. Například volba a odvolávání členů výborů regionálních rad má nově navazovat na výsledky voleb do krajských zastupitelstev. Členství ve výboru bude mimo jiné zanikat se zánikem člena krajského zastupitelstva.

Další zákon, jenž Klaus dnes podepsal, umožní, že ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) bude nově jmenovat i odvolávat ministr zemědělství, nikoli jako dosud vláda.

Dále podepsal zákon o rostlinolékařské péči, který kromě jiného nově upravuje povinnost celníků a rostlinolékařů kontrolovat dřevěné palety se zbožím dováženým ze třetích zemí mimo Evropskou unii. Důvodem je prevence rizika zavlečení škůdců. Zákon také zpřesňuje některé pravomoci ministerstva zemědělství a Státní rostlinolékařské správy. Zjednodušuje administrativu a upravuje některá řízení.


Zdroj: ČTK, 12. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:11