Agris.cz - agrární portál

Nádrž Skalka u Chebu ohrožují sinice

16. 8. 2011 | Ministerstvo životního prostředí

Ministr Tomáš Chalupa a zástupci Povodí Ohře jednali o řešení, které by pomohlo vyčistit nádrž Skalka od sinic. Ty přehradu znečišťují už od jejího vzniku v 60. letech. Na vině je eutrofizace nádrže (proces obohacování vody hlavně o dusík a fosfor). Příčinou je znečištění z bavorské i české části povodí.

„Prakticky každoroční přemnožení sinic je velkým problémem. Důležité je najít takové řešení, které bude šetrné a ekologicky únosné a zároveň umožní lidem z Karlovarského kraje přehradu využívat,“ říká ministr Tomáš Chalupa.

Tím nejvhodnějším řešením by mohlo být vybudování kanalizací zakončených čistírnou odpadních vod v obcích povodí Ohře. Také je třeba zajistit vhodné složení rybí obsádky. K čištění nádrže může přispět i ochrana půdy před vodní a větrnou erozí, např. pěstování víceletých pícnin jako je jetel nebo vojtěška na erozně nejohroženějších pozemcích. Další možná varianta - vytěžení a sanace sedimentů ze dna nádrže – není vzhledem k velmi vysokým odhadovaným nákladům vhodná.

Řešení stávající situace navíc komplikuje velké množství sedimentů kontaminovaných mědí. Usazeniny na dně nádrže vznikly kvůli nešetrnému čištění přehrady v sedmdesátých letech, při kterém se používala měď bez ohledu na životní prostředí.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP


Zdroj: Ministerstvo životního prostředí, 16. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:09