Agris.cz - agrární portál

Chmelaři začali sklízet výbornou úrodu, část ale přijde nazmar

17. 8. 2011 | ČTK

Na Žatecku dnes začala sklizeň chmele. Jeho letošní kvalitu si pěstitelé pochvalují a hovoří o jedné z nejlepších sklizní za poslední léta. Zároveň očekávají problémy s odbytem. Cena komodity na trzích klesá často pod úroveň výrobních nákladů, a tak zřejmě přijde část úrody nazmar. Některým pěstitelům nevydělají ceny ani na sklízení.

Ve Stekníku, jednom ze středisek českého chmelařství, se do sklizně zapojí nejen sami pěstitelé, ale i 90 brigádníků. Čeká je přitom paradoxní měsíc. Už před jarem zredukovali zemědělci výměru chmelnic o deset procent na 4750 hektarů, ale ani to vykrýt klesající poptávku po chmelu nedokázalo. Sklady jsou plné zbytků od loňské sklizně, poptávka po pivu stagnuje a obliba levných piv také odbytu kvalitního českého chmele nepomáhá.

"Chmel, který není v tuto chvíli pod smlouvou, je už prakticky neprodejný. Někteří kolegové se rozhodli, že to raději nechají 'ležet', neprodali by to ani za náklady na česání," řekl dnes ČTK pěstitel Pavel Kozlovský.

To, co zřejmě přijde nazmar, přitom mohlo být velmi dobrou sklizní. "Letošní úroda bude velmi dobrá, čekáme dobré výnosy okolo 1,2 až 1,3 tuny na hektar. Navíc je dobrá i kvalita v hořkých kyselinách, jen barva hlávek se bude postupně zhoršovat kvůli nestálému počasí," řekl Kozlovský. "Troufám si říct, že by to měla být jedna z nejlepších úrod za posledních dvacet let, i když je stále ještě celkem brzy na přesnější čísla," dodal.

Takovou situaci těžko loví ve vzpomínkách i pamětníci. "Pohybuji se branži 41 let, ale takovou situaci nepamatuji," řekl ČTK minulý týden jednatel Chmelařského institutu Jiří Kořen. Už vloni se cena za tunu chmele pohybovala jen okolo 180.000 korun za tunu, což bylo podle pěstitelů na hranici výrobních nákladů. Sklízení se na nich podílí zhruba z jedné třetiny.


Zdroj: ČTK, 17. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:10