Agris.cz - agrární portál

Farmářské trhy v San Francisku

17. 8. 2011 | bio-info.cz

Farmářské trhy v San Francisku jsou konány v bývalé přístavišťní budově Ferry Building. Celá budova tepe každodenně drobnými obchůdky a lze zde nakoupit čerstvé pečivo, víno, ovoce, med a jiné drobnosti.

Od roku 1992 jsou ve Ferry Building v San Francisku pravidelně konány farmářské trhy – v současnosti se konají třikrát týdně – farmaří z blízkého okolí San Franciska se sjíždějí a nabízí zde své produkty.

Vzhledem k vyhlášenosti celé akce jsem byla poněkud překvapená její skromností. Před Ferry Building nabízelo své produkty jen okolo deseti farmářů (vnitřek budovy je vyhrazen pro stálé prodejce), především ovoce, zelenina, sýry, salámy, vajíčka, med, oříšky, květiny a jiné drobnosti z farem. I přesto byly stánky obklopeny docela velkým počtem nakupujících a diskutujících zákazníků. Největší fronta, čítající kolem několika desítek čekajících, byla u stánku s grilovanými kuřaty.

Všechno, co se na farmářských trzích prodávalo, vypadalo velice lákavě, čerstvě a vypěstované s radostí. Já osobně jsem si v San Francisku zvykla nakupovat ovoce a zeleninu v Chinatownu – čínské čtvrti - hlavně kvůli nízkým cenám. Nakupování je tam spíš než zážitkem obrovským dobrodružstvím o přežití mezi davy tlačících se lidí.

Naproti tomu nakupování na farmářském trhu Ferry Plaza bylo radostí a společenskou událostí spojenou s popovídáním si s farmáři o jejich produktech. Ti byli vždy ochotní a vstřícní podělit se o informace o svých produktech a vždy děkovali za podporu jejich farmy.

Podle dostupných informací z průzkumu o farmářských trzích jsem se dozvěděla, že ceny jsou srovnatelné s cenami v supermarketech. Co ovšem nelze srovnávat je čerstvost. Zatímco zelenina a ovoce na farmářských trzích je z předešlého dne, někdy i dokonce z brzkého rána, tak v supermarketech leží i týden a přichází tak o spoustu vitamínů.

Farmářské trhy jsou pořádány Centrem vzdělání pro udržitelné zemědělství a podporují tak menší farmáře, kterým jde přímo většina utržených peněz, což je další rozdíl v porovnání se zeleninou prodávanou do supermarketů.

Nabídka farmářů se mění spolu s ročním obdobím. Na trzích jsou dostupné jak certifikované bioprodukty, tak také produkty bez certifikátu. Vše je označeno a je velice jednoduché se v nabídce zorientovat.

Během mého delšího pobytu v San Francisku jsem si všimla, že farmářské trhy nejsou pořádány jen před Ferry Building, ale v menším měřítku i na různých místech ve městě. Malé měřítko celé akce je ale vynahrazeno její pravidelností a stálostí (několikrát týdně po téměř dvacet let), což jí dodává na významu a ukazuje, že lidé mají zájem o kvalitní a čerstvé farmářské produkty a o příjemnou formu nakupování.

Text a foto: Markéta Čermáková, dočasná dopisovatelka Bio-info v San Francisku


Zdroj: bio-info.cz, 17. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 21:53