Agris.cz - agrární portál

Mohou mléčné výrobky částečně přispět k řešení globálního nárůstu diabetu?

17. 8. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Komplexní zmapování podílu mléčných výrobků na snižování hladiny krevního cukru je aktuální prioritou amerického Dairy Research Institute.

Počet lidí trpících diabetem podle americké analýzy zveřejněné ve vědeckém časopise Lancet v celosvětovém měřítku narůstá, mezi roky 1980 až 2008 se počet těchto lidí více než zdvojnásobil. Existují náznaky, že konzumace mléka a mléčných výrobků koreluje s nižším rizikem výskytu kardiovaskulárních onemocnění nebo diabetu typu 2 a podílí se i na snížení krevního tlaku u dospělých lidí.

Autoři analýzy hodnotili průměrné trendy ve 199 zemích a oblastech světa ve vývoji zvýšené hladiny krevního cukru a četnosti výskytu onemocnění dospělých osob starších 25 let cukrovkou druhého typu.

Ze zemí s vysokými průměrnými příjmy na jednoho obyvatele byl největší nárůst počtu osob s vysokou hladinou cukru zaznamenán ve Spojených státech, nejmenší pak v Nizozemí a v Austrálii.

Přestože je možné velkou část nárůstu počtu lidí trpících cukrovkou druhého typu přičíst na vrub růstu a postupného stárnutí světové populace, zvýšil se celkový počet nemocných trpících diabetem v souvislosti s věkem o 30 %.

Autoři analýzy dospěli k závěru, že zdravotnické systémy většiny zemí potřebují základní preventivní programy, jako např. v oblasti kontroly hmotnosti, tělesného pohybu a zlepšení stravovacích zvyklostí.

Velká studie, zveřejněná v uplynulém týdnu v časopise Journal of Clinical Nuttrition, porovnávající nejvyšší a nejnižší spotřebu mléčných výrobků u mladistvých během studia na střední škole prokázala, že u vyšetřovaných žen ve středním věku (35 až 53 let) došlo k signifikantnímu snížení rizika onemocnění cukrovkou druhého typu (o 38 %).

Autoři dospěli k závěru, že se jedná o první studii, která demonstrovala, jak může konzumace mléčných výrobků v období růstu ovlivnit následné riziko vzniku diabetu typu 2 u lidí v dospělosti.

I další výzkumy, jejichž výsledky byly v poslední době zveřejněné v Dairy Research Insights a v newsletteru „usdairy“ se zabývaly zmapováním role mléka a mléčných výrobků při snižování rizika onemocnění diabetem druhého typu a také při udržení plně funkčního metabolismu:

Tři porce mléčných výrobků denně mohou u lidí trpících metabolickým syndromem signifikantně snížit jak oxidační, tak také zánětlivý stres.

Konzumace mléčných výrobků je spojena s nižším rizikem onemocnění diabetem druhého typu.

Konzumace mléčných výrobků koreluje s nižším výskytem metabolického syndromu.

Izolát syrovátkových proteinů může snížit potenciál rizika onemocnění metabolismu.

Konzumace jogurtových nápojů fortifikovaných vitaminem D zlepšuje řízení hladiny krevního cukru u pacientů trpících cukrovkou druhého typu.

Může se zlepšení kvality výživy díky vyvážené stravě, která obsahuje doporučená množství mléčných výrobků, částečně podílet na řešení redukce počtu osob trpících cukrovkou druhého typu? Najít komplexní odpověď na tuto otázku je prioritou amerického výzkumného centra Dairy Research Institute.

Können Milchprodukte Teil der Lösung angesichts des weltweiten Anstiegs der Diabetes sein?

[2011-08-15], http://www.milchwirtschaft.de


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 17. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:04