Agris.cz - agrární portál

Potraviny jsou stále dražší, hlad se šíří

17. 8. 2011 | Haló noviny

Světová banka varuje před hladomorem, přitom je však dál zaměřena na rozvíjení systému, jenž těží i z vysávání bohatství z právě takových zemí, jako je Somálsko.

NEW YORK/WASHINGTON - Vysoké ceny potravin dál ohrožují nejchudší lidi v rozvojovém světě. Podle Světové banky (SB) byly v červenci potraviny o 33 procent dražší než před rokem.

»Vytrvale vysoké ceny a nízké zásoby potravin ukazují, že jsme stále v nebezpečné zóně. Většina zranitelných lidí se s tím vypořádává nejhůře. Vzhledem k proměnlivosti současné situace je nutné, abychom byli bdělí. Nemáme žádný záchranný polštář,« varoval šéf Světové banky Robert Zoellick.

Nejvíce v červenci zdražila kukuřice - meziročně o 84 %, ceny cukru stouply o 62 %, pšenice o 55 % a sojového oleje o 47 %.

Do cen potravin se promítla ropa, jež se oproti červenci 2010 prodávala o 45 % dráže. Zvýšila náklady na produkci potravin, ale třeba i na hnojiva. Jejich cena ve sledovaném období vzrostla o 67 %.

Nejhorší situace podle Světové banky panuje v oblasti Afrického rohu, kde k současné krizi přispěla i dlouhotrvající vedra. V posledních třech měsících tam zemřelo 29 000 dětí mladších pěti let a 600 000 dětí v regionu je nadále v ohrožení života. Celkem tamní problémy zasáhly více než 12 milionů lidí.

Jen v samotném Somálsku se krize týká 3,2 milionu lidí, z toho 2,8 milionu na jihu země zmítaném konflikty. Mezi nejhůře zasaženými jsou podle Světové banky chudí farmáři, kteří nemají zásoby a ani prostředky na nákup potravin. Stejně tak trpí lidé, které z domova vyhnaly boje a mají obtížný přístup k jídlu. Další ohroženou skupinou je městská chudina, na niž dolehly vyšší náklady na bydlení a klesající platy.

Ceny obilovin pěstovaných v Somálsku mezitím od loňského října překonaly maxima z roku 2008. »Nikde jinde vysoké ceny jídla, chudoba a nestabilita dohromady nevyústily v tak tragické utrpení jako v Africkém rohu,« uvedl šéf SB Robert Zoellick. Instituce, kterou vede, je přitom dál zaměřena na podporu a rozvíjení systému, jenž mimo jiné těží i z vysávání bohatství z právě takových zemí, jako je Somálsko.


Zdroj: Haló noviny, 17. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 17:44