Agris.cz - agrární portál

Ve Zlínském kraji bude letos nedostatek jablek, švestek je hodně

18. 8. 2011 | ČTK

Letošní úroda veškerého ovoce ve Zlínském kraji bude spíše průměrná. Shodla se na tom většina pěstitelů i zpracovatelů, které dnes ČTK oslovila. Škody na ovoci způsobily květnové mrazy, které ve Zlínském kraji zasáhly především květy jabloní. Naopak švestek se letos urodí zřejmě nadprůměrně. Pěstitelské pálenice teď vyrábějí pálenku hlavně z mirabelek a meruněk.

"Třešní bylo hodně. My jsme to ale nijak významně nepocítili, protože konkurence stále roste. Hodně bude švestek, stromy jsou úplně modré," zhodnotil majitel Pálenice Bublík ve Valašském Meziříčí Jiří Bublík. Naopak jablek se podle něj letos moc neurodí.

To potvrdil i Radim Machů ze společnosti Tradice Bílých Karpat z Hostětína na Uherskohradišťsku, která provozuje mimo jiné i moštárnu. "Květy jabloní letos hodně postihl mráz. Nevypadá to moc dobře," konstatoval.

Ani ředitel akciové společnosti Linea Nivnice Gabriel Slanicay není z letošní úrody ovoce příliš nadšený. Na jižní Moravě je ale prý mnohem lepší než v Čechách. "Toto se skutečně liší místo od místa," doplnil ředitel jedné z největších firem v zemi zabývající se zpracováním ovoce. Právě jablek Linea Nivnice vykupuje v porovnání s ostatním ovocem nejvíce. "Letos jsme připraveni vykoupit 12.000 až 14.000 tun ovoce. S výkupem začneme tento týden. Ceny ještě nejsou dané, ale budou takové, aby se to lidem vyplatilo," dodal.

Pěstitelé i zpracovatelé očekávají na rozdíl od jablek velkou úrodu švestek. Například marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek Zdeněk Chromý uvedl, že podnik předpokládá, že v tuzemsku jich letos vykoupí nadprůměrné množství. "Je to naše priorita. Jednak jde o českou surovinu a jednak je to nákladově výhodnější," uvedl. Podnik chce letos vykoupit 20 milionů kilogramů ovoce, kromě švestek také například hrušky, třešně či meruňky. Firma vykupuje ovoce z 12 zemí, klíčové je Srbsko.

Moravské ovocnáře postihly květnové mrazy méně než jejich kolegy v Čechách. Mrazy byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let. Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík odhadl škody na více než půl miliardy korun.

Celková sklizeň ovoce by letos podle Ludvíka měla meziročně klesnout o pětinu na 85.810 tun. V porovnání s pětiletým průměrem sklizní let 2006 až 2010 bude propad činit 48 procent. U jablek, která jsou hlavním ovocným druhem v českých sadech, se čeká pokles proti pětiletému průměru o 51 procent na pouhých 65.952 tun. Meziročně pokles u jablek činí 36 procent.


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 07:25