Agris.cz - agrární portál

Sucho způsobilo nejhorší zemědělské škody v historii Texasu

18. 8. 2011 | ČTK

Nezvyklé sucho, s nímž se letos potýká jižní část Spojených států, způsobilo v Texasu rekordní škody v zemědělství. Podle propočtů agronomů z texaského univerzitního systému dosahují zemědělské ztráty v důsledku sucha 5,2 miliardy dolarů (88 miliard korun). Klimatologové navíc podle agentury Reuters varují, že v dalším roce se bude sucho zřejmě opakovat.

Extrémní sucho podle odborníků zasáhlo 90 procent území Texasu. Hospodářské škody tak jsou ve všech zemědělských odvětvích: chovatelé dobytka hlásí ztráty přes dvě miliardy dolarů, pěstitelé bavlny zhruba 1,8 miliardy dolarů a pěstitelé ostatních plodin více než miliardu dolarů.

Agronom Mark Welch upozornil, že letošní úroda pšenice bude proti předchozím letům zhruba poloviční. Výrazně menší sklizeň očekává i u kukuřice, kde podle něj bude propad proti dlouhodobému průměru zhruba třetinový.

"O letošním suchu asi nejvíc vypovídá to, že ušetřeni nebyli ani farmáři, kteří využívají zavlažovací systémy," řekl Travis Miller z texaského univerzitního systému. "Ukázalo se, že mnoho zavlažovacích kanálů nedodává plodinám dost potřebné vody, když je dlouhodobě velké horko a nepřichází déšť," dodal.

Odborníci navíc varují, že kvůli neúrodě způsobené suchem zřejmě řada menších farmářů skončí se svým podnikáním. "Sucho tak bude mít dlouhodobý dopad na texaské zemědělství," upozornil Miller.

Podle klimatologů je rok 2011 velmi blízko k tomu, aby se stal nejsušším rokem v Texasu od 19. století, ze kdy se datují nejstarší záznamy. Klimatologické modely navíc ukazují, že sucho nemusí polevit ani v nadcházejícím roce.

Na podzim by se totiž znovu měl v Tichém oceánu objevit klimatický jev La Niňa, při němž teplota nejvyšších vrstev vody klesá pod dlouhodobý průměr. Jedním z důsledků tohoto jevu je sušší počasí na americkém kontinentu.


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:56